Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Kałamarnica Olbrzymia

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mięso kałamarnicy najlepiej smakuje przetworzone. Najczęściej podawana jest w postaci smażonej, pieczonej, grillowanej, jako dodatek do sałatek z innymi owocami morza lub w postaci marynowanej.
Występowanie
Występują w zimych wodach oceanów. Spotkać je można na głębokościach poniżej 1000m.
Cechy charakterystyczne
Ciało kałamarnicy ma obły i torpedowaty kształt. Samiec osiąga do 7,5m, podczas gdy samice potrafią mieć nawet 17m długości. Posiada dziesięć ramion, w tym dwa dłuższe z haczykowatymi przyssawkami.
Elementy kulinarne
Części jadalne kalmarów stanowią około 80% całej masy. Elementem kulinarnym jest mięso z odwłoka i nóg głowonoga. Nadaje się ono do spożycia po zdjęciu błony zewnętrznej i po oczyszczeniu z wnętrzności.
Jak to jeść
Kałamarnicę spożywa się po wcześniejszym oczyszczeniu z zewnętrznej błonki przypominającej żelatynę oraz wypatroszeniu z wnętrzności. Głowonoga należy pół godziny gotować przed podaniem, natomiast przed pieczeniem należy rozbić jego mięso na włókna. Kałamarnicę można zakupić w postaci mrożonej, świeżej lub zamarynowanej.
Ciekawostki
Jest drugim pod względem wielkości mięczakiem na świecie. Najcięższa kałamarnica jaką kiedykolwiek znaleziono ważyła 550 kg.
Nazwa łacińska
Architeuthis dux
Nazwa w języku angielskim
The giant squid
Nazwa w języku francuskim
Les calmars géants
Nazwa w języku niemieckim
Riesenkalmare

Kałamarnica Olbrzymia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
385
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
92
kcal
Woda
78.5
g
Popiół
1.4
g
Białko ogółem
15.6
g
Białko zwierzęce
15.6
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
233
mg
Węglowodany ogółem
3.1
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
678
mg
Leucyna
1096
mg
Lizyna
1164
mg
Metionina
351
mg
Cystyna
204
mg
Fenyloalanina
558
mg
Tyrozyna
498
mg
Treonina
670
mg
Tryptofan
174
mg
Walina
680
mg
Arginina
1136
mg
Histydyna
299
mg
Alanina
942
mg
Kwas asparginowy
1503
mg
Kwas glutaminowy
2118
mg
Glicyna
974
mg
Prolina
635
mg
Seryna
698
mg
Sód
44
mg
Potas
226
mg
Wapń
32
mg
Fosfor
221
mg
Magnez
33
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
1.5
mg
Miedź
1.9
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
33
μg
retinol
10
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
2.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
1.3
μg
witamina C
4.7
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.036
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.263
g
Kwas stearynowy
0.058
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.4
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.046
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.044
g
Kwas erukowy
0.007
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwas linolowy
0.002
g
Linolenowy
0.004
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.006
g
Kwas arachidonowy
0.009
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.146
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.004
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.342
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.5
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Robiłam i zrobiłam. Przepis rewelacyjny! Nie ma to jak domowy przecier:-) Ja dłużej gotuje, ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239