Opis:
Definicja
Granatowiec właściwy jest drzewem lub krzewem dorastającym do 5 m wysokości. Występuje w Azji i Europie. Posiada regularne ulistnienie, kwiaty są kielichowate i czerwone, owoce kuliste i również czerwone lub żółte, pokryte skórzastą okrywą.
Zastosowanie
Z owoców przede wszystkim wytwarza się sok, który później służy do produkcji m.in. win, galaretek i syropów. Ponadto dodaje się go do sałatek, sosów oraz potraw z ryb i białego mięsa. Z powodzeniem zastępuje w kuchni sok cytrynowy.
Smak
Ma bardzo słodki, lekko gorzkawy, soczysty smak.
Kolor
Owoce są od jasnoczerwonego do fioletowego koloru.
Zapach
Charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim zapachem.
Kształt
Granat ma kulisty kształt, przypomina jabłko.
Rozmiar
Osiąga średnice około 70mm.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać go w chłodnym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce mają gładką, twardą skórkę, a po przekrojeniu na pól wypływa soczysty, aromatyczny sok.
Dobre źródło
Granat jest bogatym źródłem cukrów, głównie fruktozy i glukozy, kwasów organicznych oraz witaminy C.
Ciekawostki
Owoc granatu w starożytności uważany był za symbol długiego, zdrowego życia. Do obecnych czasów przetrwał w Grecji zwyczaj rzucania nowożeńcom na podłogę granat i rozgniatając go życzy się szczęścia, dobrobytu i płodności.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy to: granatowy krzew i rajski owoc
Nazwa w języku angielskim
Pomegranate
Nazwa w języku francuskim
Grenade
Nazwa w języku niemieckim
Granatapfel
Nazwa łacińska
Punica granatum

Granat wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
343
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
83
kcal
Woda
77.93
g
Popiół
0.53
g
Białko ogółem
1.67
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.67
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
18.7
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
4
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
3
mg
Potas
236
mg
Wapń
10
mg
Fosfor
36
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.35
mg
Miedź
0.158
mg
Mangan
0.119
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.067
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.053
mg
Niacyna
0.293
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.075
mg
foliany (kwas foliowy)
38
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
10.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.06
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.06
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.07
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.38
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.67
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.77
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.04
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.81
g
Kwas linolowy
0.79
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.79
g

Przepisy z produktem:

Sałatka z szynki parmeńskiej i persymony
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.Persymony kroimy w kostkę.Z granatu wydobywamy pestki.Do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.244
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});