Opis:
Definicja
Marakuja to owoc rośliny należącej do rodziny męczennicowatych. Jej właściwa nazwa to męczennica jadalna. Obecnie uprawia się ją w krajach o tropikalnym klimacie.
Zastosowanie
Marakuję można jeść na surowo, jak również dodawać do produktów mlecznych np. lodów, kremów, jogurtów. Produkuje się z niej również sok wykorzystywany do koktajli.
Smak
Charakteryzuje się słodko-kwaśnym, orzeźwiającym smakiem.
Kolor
Marakuja ma barwę od jasnożółtej do pomarańczowej, są także gatunki fioletowego koloru.
Zapach
Wydziela swoisty, orzeźwiający zapach.
Kształt
Owoce kształtem przypominają kulę.
Rozmiar
Osiągają około 5-6 cm długości.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Dojrzały owoc ma lekko wyschniętą skórę.
Dobre źródło
Marakuja jest dobrym źródłem karotenów, niacyny, kwasu cytrynowego. Zawiera również duże ilości witaminy C, wapnia, żelaza oraz niacynę.
Ciekawostki
Sok z marakui to znakomity dodatek do wielu egzotycznych drinków.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy tego owocu to: owoc pasji, kwiat męki pańskiej, męczennica.
Nazwa w języku angielskim
Passion fruit, Granadilla
Nazwa w języku francuskim
Grenadilla
Nazwa w języku niemieckim
Passionsfrucht
Nazwa łacińska
Passiflora flavicarpa

Marakuja wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
406
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
97
kcal
Woda
72.9
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
2.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
23.4
g
Błonnik pokarmowy
10.4
g
Sód
28
mg
Potas
348
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
68
mg
Magnez
29
mg
Żelazo
1.6
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
1272
μg
retinol
0
μg
beta karoten
743
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
14
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
30
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.45
g
Kwas stearynowy
0.14
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.59
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.1
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwas linolowy
0.41
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.41
g

Przepisy z produktem:

Sok z marakui
Myjemy marakuję.Ściskamy mocno owoc w ręku lub przepuszczamy przez sokowirówkę.Stosowany jest ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.263