Opis:
Definicja
Marakuja to owoc rośliny należącej do rodziny męczennicowatych. Jej właściwa nazwa to męczennica jadalna. Obecnie uprawia się ją w krajach o tropikalnym klimacie.
Zastosowanie
Marakuję można jeść na surowo, jak również dodawać do produktów mlecznych np. lodów, kremów, jogurtów. Produkuje się z niej również sok wykorzystywany do koktajli.
Smak
Charakteryzuje się słodko-kwaśnym, orzeźwiającym smakiem.
Kolor
Marakuja ma barwę od jasnożółtej do pomarańczowej, są także gatunki fioletowego koloru.
Zapach
Wydziela swoisty, orzeźwiający zapach.
Kształt
Owoce kształtem przypominają kulę.
Rozmiar
Osiągają około 5-6 cm długości.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Dojrzały owoc ma lekko wyschniętą skórę.
Dobre źródło
Marakuja jest dobrym źródłem karotenów, niacyny, kwasu cytrynowego. Zawiera również duże ilości witaminy C, wapnia, żelaza oraz niacynę.
Ciekawostki
Sok z marakui to znakomity dodatek do wielu egzotycznych drinków.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy tego owocu to: owoc pasji, kwiat męki pańskiej, męczennica.
Nazwa w języku angielskim
Passion fruit, Granadilla
Nazwa w języku francuskim
Grenadilla
Nazwa w języku niemieckim
Passionsfrucht
Nazwa łacińska
Passiflora flavicarpa

Marakuja wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
406
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
97
kcal
Woda
72.9
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
2.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
23.4
g
Błonnik pokarmowy
10.4
g
Sód
28
mg
Potas
348
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
68
mg
Magnez
29
mg
Żelazo
1.6
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
1272
μg
retinol
0
μg
beta karoten
743
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
14
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
30
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.45
g
Kwas stearynowy
0.14
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.59
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.1
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwas linolowy
0.41
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.41
g

Przepisy z produktem:

Sok z marakui
Myjemy marakuję.Ściskamy mocno owoc w ręku lub przepuszczamy przez sokowirówkę.Stosowany jest ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.86