Opis:
Definicja
Liczi jest owocem drzewa rosnącego do 10 m wysokości. Pochodzi z Chin, gdzie do dziś jest uprawiana. Trudno dostępna na polskim rynku.
Zastosowanie
Owoce liczi można jeść na surowo. Znakomicie nadają się jako składniki kompotów, syropów i drinków. Można je dodawać do sałatek, podawać ze śmietaną lub lodami. Liczi można także konserwować w syropie oraz suszyć.
Smak
Owoce liczi mają słodki smak.
Kolor
Charakteryzują się brązowo-czerwoną skórką i jasnym, biało-kremowym miąższem.
Kształt
Są podłużne i owalne. Kształtem przypominają maliny.
Rozmiar
Osiągają długość 5cm.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w lodówce lub zamrażalniku.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce mają jasnoczerwoną barwę, półprzejrzysty, perłowo-biały, słodki i soczysty miąższ, podobny w smaku do winogrona, otaczający błyszczącą, brązową pestkę. Przejrzałe owoce mają ciemnoczerwoną skórę, a jej łuskowata struktura ulega spłaszczeniu.
Dobre źródło
Owoce liczi są dobrym źródłem cukrów, głównie glukozy i fruktozy oraz witaminy C.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to śliwka chińska.
Nazwa w języku angielskim
Lychee
Nazwa w języku francuskim
Litchi
Nazwa w języku niemieckim
Litschibaum
Nazwa łacińska
Litchi chinensis Sonn

Liczi wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
276
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
66
kcal
Woda
81.8
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
0.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
16
g
Błonnik pokarmowy
1.3
g
Lizyna
41
mg
Metionina
9
mg
Tryptofan
7
mg
Sód
1
mg
Potas
171
mg
Wapń
5
mg
Fosfor
31
mg
Magnez
10
mg
Żelazo
0.31
mg
Cynk
0.07
mg
Miedź
0.148
mg
Mangan
0.055
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.011
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.065
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
14
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
50
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.12
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.132
g

Przepisy z produktem:

Liczi z nadzieniem orzechowo - daktylowym
Daktyle i orzechy drobno siekamy i mieszamy.Liczi (można wykorzystać liczi z puszki) nadziewamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.637