Opis:
Definicja
Liczi jest owocem drzewa rosnącego do 10 m wysokości. Pochodzi z Chin, gdzie do dziś jest uprawiana. Trudno dostępna na polskim rynku.
Zastosowanie
Owoce liczi można jeść na surowo. Znakomicie nadają się jako składniki kompotów, syropów i drinków. Można je dodawać do sałatek, podawać ze śmietaną lub lodami. Liczi można także konserwować w syropie oraz suszyć.
Smak
Owoce liczi mają słodki smak.
Kolor
Charakteryzują się brązowo-czerwoną skórką i jasnym, biało-kremowym miąższem.
Kształt
Są podłużne i owalne. Kształtem przypominają maliny.
Rozmiar
Osiągają długość 5cm.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w lodówce lub zamrażalniku.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce mają jasnoczerwoną barwę, półprzejrzysty, perłowo-biały, słodki i soczysty miąższ, podobny w smaku do winogrona, otaczający błyszczącą, brązową pestkę. Przejrzałe owoce mają ciemnoczerwoną skórę, a jej łuskowata struktura ulega spłaszczeniu.
Dobre źródło
Owoce liczi są dobrym źródłem cukrów, głównie glukozy i fruktozy oraz witaminy C.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to śliwka chińska.
Nazwa w języku angielskim
Lychee
Nazwa w języku francuskim
Litchi
Nazwa w języku niemieckim
Litschibaum
Nazwa łacińska
Litchi chinensis Sonn

Liczi wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
276
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
66
kcal
Woda
81.8
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
0.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
16
g
Błonnik pokarmowy
1.3
g
Lizyna
41
mg
Metionina
9
mg
Tryptofan
7
mg
Sód
1
mg
Potas
171
mg
Wapń
5
mg
Fosfor
31
mg
Magnez
10
mg
Żelazo
0.31
mg
Cynk
0.07
mg
Miedź
0.148
mg
Mangan
0.055
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.011
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.065
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
14
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
50
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.12
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.132
g

Przepisy z produktem:

Liczi z nadzieniem orzechowo - daktylowym
Daktyle i orzechy drobno siekamy i mieszamy.Liczi (można wykorzystać liczi z puszki) nadziewamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.215