Opis:
Zastosowanie
Zarówno w całości jak i zmielone, prażone, suszone dodajemy do farszy, sosów, dań z makaronu, jagnięciny, dziczyzny, sałatek owocowych, pikantnych, warzywnych, ciast, herbatników, ciasteczek. Orzeszki pinii są bogatym źródłem tłuszczu, magnezu i cynku. Wytwarzany jest z nich olej piniowy, który dodawany jest do sałatek. W kuchni włoskiej wykorzystuje się je do robienia sosu pesto.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny sosnowate.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to piniole.
Występowanie
Sosna piniowa występuje w rejonie klimatu śródziemnomorskiego.
Smak
Mają podobny smak do migdałów.
Zapach
Charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim zapachem.
Kolor
Mają jasnokremowy kolor.
Kształt
Wyróżniają się małymi, podłużnymi kaształatmi.
Rozmiar
Osiągają maksymalnie do 3cm długości.
Sposób przechowywania
Przechowyjemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Sposób przygotowania
Orzechy mogą być prażone, suszone, smażone oraz pieczone.
Ciekawostki
Nasiona Pini przechowujemy w lodówce, ponieważ w temperaturze pokojowej szybko jełczeją.
Nazwa łacińska
Pinus pinea
Nazwa w języku angielskim
Pine nut
Nazwa w języku francuskim
Pignon de pin
Nazwa w języku niemieckim
Pinienkerne

Orzech Pinii wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
673
kcal
Białko roślinne
13.7
g
Węglowodany ogółem
13.1
g
Błonnik pokarmowy
3.7
g
Sód
2
mg
Potas
597
mg
Wapń
16.3
mg
Fosfor
575
mg
Magnez
251
mg
Żelazo
5.5
mg
Cynk
6.4
mg
Miedź
1.3
mg
Mangan
8.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
1
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
9.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
witamina C
0.8
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
4.9
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
18.8
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
34.1
g

Przepisy z produktem:

Pesto
W moździerzu ucieramy liście bazylii, orzechy Pinii i czosnek. (Zamiast moździerza można ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.252
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});