Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Flaki cielęce wykorzystuje się zwykle do przygotowywania tradycyjnej potrawy, flaków, gęstej zupy lub też różnego rodzaju sosów. Jelita cielęce są również wykorzystywane jako osłonki do wędlin.
Smak
Charakterystyczny, lekko mdły.
Zapach
Odznaczają się swoistym, intensywnym i mało przyjemnym zapachem.
Kolor
Flaki charakteryzują się kremowym, jasnoróżowym, jasnoszarym kolorem.
Przerost tłuszczowy
Nie posiadają przerostu tłuszczowego.
Pochodzenie
Flaki są to części jelit.
Struktura mięsa
Tkanka jelit jest elastyczna i spoista. Na ściankach jelit występują charakterystyczne i typowe wypustki.
Dobre źródło
Są dobrym źródłem witaminy B2, wapnia i żelaza.
Nazwa w języku angielskim
Veal tripe
Nazwa w języku francuskim
Tripes de veau
Nazwa w języku niemieckim
Kalbskutteln
Cechy świeżego mięsa
Świeże flaki najwyższej jakości charakteryzują się jasnoróżowymlub jasnoszarym kolorem oraz nieznacznym przerostem tłuszczowym. Flaki stanowią część żołądka, są elastyczne i jędrne.Na ściankach jelit występują charakterystyczne i typowe wypustki.
Gdzie kupić
supermarket, sklep osiedlowy, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowa
Wykorzystanie
zupy
Przechowywanie mięsa surowego
w zamrażarce około 5 miesięcy, od -12ºC do - 18ºC
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekłądamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 2ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.

Flaki cielęce wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
356
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
85
kcal
Woda
84.2
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
12.1
g
Białko zwierzęce
12.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
122
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
97
mg
Potas
67
mg
Wapń
69
mg
Fosfor
64
mg
Magnez
13
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
1.4
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.1
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
1.4
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.07
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.024
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.64
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.08
g
Kwas stearynowy
0.46
g
Kwas arachidowy
0.004
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.3
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.015
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.4
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.017
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.5
g
Kwas linolowy
0.12
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.011
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.05
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.2
g

Przepisy z produktem:

Cielęce flaki w sosie cytrynowym
Oczyszczone flaki kroimy na kawałki i gotujemy w rosole. Z masła i mąki robimy zasmażkę i ...
Cielęce flaki z truflami
Opłukane flaki cielęce sparzamy.Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy i myjemy.Zalewamy ją wodą, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});