Opis:
Definicja
Limonka to owoc drzewa z rodziny rutowatych. Obecnie uprawiana jest prawie na wszystkich kontynentach, a krajem, z którego pochodzi są Chiny.
Zastosowanie
Sok z limonki wykorzystuje się do aromatyzowania lemoniad, herbaty, alkoholi, jest składnikiem sosów i deserów. Całe dojrzałe owoce mają zastosowanie w produkcji dżemów, galaretek i marmolad. Ponadto produkuje się z niej soki i napoje oraz stosuje jako składnik drinków.
Smak
Limonka charakteryzuje się kwaśnym smakiem.
Kolor
Jej skórka ma zielony kolor. Część jadalna jest nieco jaśniejsza.
Zapach
Charakteryzuje się świeżym, orzeźwiajacym zapachem.
Kształt
Ma okrągły, lekko owalny kształt.
Rozmiar
Osiąga około 4 cm średnicy.
Sposób przechowywania
Należy ją przchwowywać w lodówce.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeży owoc powinien mieć gładką, cienką skórkę, bez żadnych zgrubień i wgnieceń.
Dobre źródło
Zawiera bardzo dużo witaminy C.
Ciekawostki
Chcąc zapobiec problemom żołądkowym np. podczas wycieczki do Egiptu, każdą miejscową, jak i hotelową potrawę powinno się skrapiać sokiem z limonki. Wiążę się to z powszechnie znaną \"Klątwą Faraona\".
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy to limetka, limeta kwaśna, lomon.
Nazwa w języku angielskim
Key lime
Nazwa w języku francuskim
Limettier
Nazwa w języku niemieckim
Echte Limette
Nazwa łacińska
Citrus aurantifolia

Limonka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
126
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
30
kcal
Woda
88.3
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
10.54
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.8
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
14
mg
Metionina
2
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
3
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
2
mg
Potas
102
mg
Wapń
33
mg
Fosfor
18
mg
Magnez
6
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
0.11
mg
Miedź
0.065
mg
Mangan
0.008
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
50
μg
retinol
0
μg
beta karoten
30
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.22
mg
witamina B1 (tiamina)
0.03
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.02
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.043
mg
foliany (kwas foliowy)
8
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
29.1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.001
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.022
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.016
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.019
g
Kwas linolowy
0.036
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.055
g

Przepisy z produktem:

Miecznik z oliwą miętowo-imbirową z pikantną fasolką szparagową
Miecznika dzielimy na dwa steki.Sos sojowy mieszamy z połową oliwy i dodajemy posiekaną trawę ...
Przegrzebki z pieczoną papryką na sosie z kukurydzy i limonki
Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy około 10 min. w temperaturze 180 stopni.Gdy skórka zacznie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});