Opis:
Zastosowanie
Stosowana jest jako przyprawa do zup i dań głównych z roślin strączkowych, mięs, ryb oraz sałatek. Często występuje w wielu mieszankach ziołowych. Drobno posiekane listki znakomicie pasują do dań z fasoli. Dodany do tartej bułki, wzbogaca smak mięsa.
Elementy kulinarne
W kuchni najczęściej stosuje się świeże lub suszone liście i łodygi cząbru.
Pochodzenie
Roślina pochodzi ze wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego oraz Azji południowo-zachodniej.
Smak
W smaku podobny jest do pieprzu.
Zapach
Ma silny korzenny zapach.
Kolor
Charakteryzuje się intensywnie zielonym kolorem.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Działa antybakteryjnie oraz rozkurczowo. Znany jest również z właściwości przeciwbólowych, wykrztuśnych oraz moczopędnych. Usprawnia trawienie i pobudza apetyt.
Uboczne skutki działania
W skrajnych przypadkach cząber może powodować obstrukcję.
Ciekawostki
Kiedyś cząber używany był jako afrodyzjak.
Nazwa w języku angielskim
Summer savory
Nazwa w języku francuskim
Sarriette
Nazwa w języku niemieckim
Sommer-Bohnenkraut

Cząber ogrodowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1139
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
272
kcal
Woda
9
g
Popiół
9.6
g
Białko ogółem
6.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
6.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
68.7
g
Błonnik pokarmowy
45.7
g
Sód
24
mg
Potas
1051
mg
Wapń
2132
mg
Fosfor
140
mg
Magnez
377
mg
Żelazo
37.9
mg
Cynk
4.3
mg
Miedź
0.8
mg
Mangan
6.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
5130
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.4
mg
Niacyna
4.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
1.8
mg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
50
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
3.3
g

Przepisy z produktem:

Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy mąkę.Miksujemy żółtka z mąką. ...
Naleśniki z cukinią
Do mąki wbijamy jajko, dodajemy mleko i szczyptę soli.Miksujemy i dolewamy wodę, tak, by ciasto ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.256
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});