Opis:
Zastosowanie
Stosowane jest do przyprawiania potraw z pomidorów, pizzy, oberżyny, cukinii, zup ziemniaczanych i duszonych mięs (jagnięciny, cielęciny). Dodaje się je do różnych farszów i zapiekanek. Świeże liście podkreślają smak owoców morza. Harmonizuje z większością ziół śródziemnomorskich. Stosowane również do aromatyzowania likierów i wermutów. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Położone na ognisko gałązki lebiody nadają specyficzny smak pieczonym na rożnie potrawom.
Elementy kulinarne
Wykorzystywane są przede wszystkim liście rośliny. Dostępne w świeżej, suszonej, rozdrobnionej lub zmielonej postaci.
Pochodzenie
Oregano pochodzi z Europy i Azji. Rośnie w całej Polsce.
Smak
Charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem, podobnym od majeranku.
Zapach
Wydziela silny aromat.
Kolor
Cała roślina jest zielona.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Oregano posiada doskonałe właściwości lecznicze. Stosowane jest jako środek wykrztuśny, dezynfekujący, przeciwbiegunkowy oraz odtruwający. Olejek tymolowy zawarty w oregano stosuje się do płukania gardła, a także jako \"maść\" na trudno gojące się rany.
Ciekawostki
W czasach starożytnych oregano używane było do farbowania wełny i tkanin.
Nazwa w języku angielskim
Oregano
Nazwa w języku francuskim
Origan
Nazwa w języku niemieckim
Oregano

Oregano wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1281
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
306
kcal
Woda
7.2
g
Popiół
7.2
g
Białko ogółem
11
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
11
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
64.4
g
Sód
15
mg
Potas
1669
mg
Wapń
1576
mg
Fosfor
200
mg
Magnez
270
mg
Żelazo
44
mg
Cynk
4.4
mg
Miedź
0.9
mg
Mangan
4.7
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
345
μg
retinol
0
μg
beta karoten
4112
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
18.9
mg
witamina B1 (tiamina)
0.3
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
6.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
1.2
mg
foliany (kwas foliowy)
274
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
50
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.04
g
Kwas laurynowy
0.02
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.17
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.7
g
Kwas stearynowy
0.58
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.51
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas linolowy
1.05
g
Linolenowy
4.18
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g

Przepisy z produktem:

Pieczona gicz cielęca na musie z suszonych pomidorów z salsą warzywną i wasabi puree.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Gicz cielęcą natrzyj przyprawami, papryką słodką, ...
Feta zapiekana w grillowanej cukini
Papryke przekrajamy na pół wycinając ze środka białe części oraz nasiona.Następnie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.472
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});