Opis:
Definicja
Mango to owoc wiecznie zielonego drzewa z rodziny nanerczowatych, może dożyć nawet 300 lat. Pochodzi z Indii, a obecnie uprawiane jest na terenach o zwrotnikowym klimacie.
Zastosowanie
Surowe owoce znakomicie nadają się do sałatek, deserów i przystawek oraz oczywiście do bezpośredniego jedzenia. Mogą być też przetworzone na dżemy, konfitury, soki, nalewki, likiery i galaretki. Służą jako dodatek do ciast, mięs, sosów, owoców morza.
Smak
Mango ma słodki smak.
Kolor
Skórka owocu mango jest zielono-żółta, pomarańczowa lub czerwona. Miąższ ma barwę żółto-pomarańczową.
Zapach
Charakteryzuje się świeżym, słodkim zapachem.
Kształt
Ma kulisty, lekko wydłużony i nieznacznie spłaszczony kształt.
Rozmiar
Osiąga długość około 15cm i waży około 30-50 dkg.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Dojrzałe owoce są czerwone i miękkie. Mają błyszczącą skórkę, bez żadnych przebarwień.
Dobre źródło
Mango jest dobrym źródłem cukrów prostych, karotenoidów, witaminy C, A, B1, B2 i PP, błonnika, magnezu, sodu i soli mineralnych.
Ciekawostki
W kraju, z którego wywodzi się mango w kuchni, poza owocami wykorzystuje się także pestki i liście.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy to posmak, posmacz, manganowe drzewo, owoc bogów.
Nazwa w języku angielskim
Mango
Nazwa w języku francuskim
Mangifera
Nazwa w języku niemieckim
Mangos
Nazwa łacińska
Mangifera indica

Mango wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
280
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
67
kcal
Woda
81.7
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
17
g
Sacharoza
10.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.3
g
Błonnik pokarmowy
1.7
g
Izoleucyna
22
mg
Leucyna
37
mg
Lizyna
49
mg
Metionina
6
mg
Cystyna
5
mg
Fenyloalanina
21
mg
Tyrozyna
12
mg
Treonina
23
mg
Tryptofan
10
mg
Walina
12
mg
Arginina
30
mg
Histydyna
28
mg
Alanina
15
mg
Kwas asparginowy
61
mg
Kwas glutaminowy
50
mg
Glicyna
72
mg
Prolina
22
mg
Seryna
27
mg
Sód
7
mg
Potas
201
mg
Wapń
11
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
19
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.12
mg
Miedź
0.13
mg
Mangan
0.17
mg
Jod
1.6
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
392
μg
retinol
0
μg
beta karoten
2350
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.06
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.06
mg
Niacyna
0.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.13
mg
foliany (kwas foliowy)
36
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
28
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.01
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.07
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.05
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.11
g
Kwas linolowy
0.02
g
Linolenowy
0.04
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.06
g

Przepisy z produktem:

Koktajl bananowy z mango
Wszystkie składniki powinny być uprzednio schłodzone.Wszystko zmiksować, przelać do szklanek. ...
Sałatka z grejpfruta i mango
Cykorię kroimy w poprzeczne paski.Grejpfruta obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
а где вы взяли эту инфу,
online payday advance loan 500 online payday loans online payday loans
zdaje się że zawiera cukier trzcinowy
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.231