Opis:
Definicja
Kokos jest owocem drzewa kokosowego, które dorasta nawet do 30 m wysokości. Na szczycie znajdują się długie, rozłożyste liście. Palma po osiągnięciu dojrzałości może wydawać owoce nawet przez 80 lat.
Zastosowanie
Z kokosa robi się masło kokosowe. Stosowany jest również jako dodatek do deserów, ciast, tortów (najczęściej w postaci wiórków kokosowych). Przetarty miąższ jest dość popularnym składnikiem dań kuchni azjatyckiej. Mleko kokosowe jest doskonałe do drinków, wyrabia się również śmietankę oraz olej.
Smak
Mleko kokosowe ma neutralny smak, a miąższ charakterystyczny i lekko słodki.
Kolor
Młody kokos ma zielony kolor, dojrzały - żółty, pomarańczowy lub brązowy. Jadalny środek kokosu jest biały.
Zapach
Charakteryzuje się delikatnym, swoistym zapachem.
Kształt
Ma kulisty kształt.
Rozmiar
Osiąga około 25 cm długości i waży 1,2 - 2 kg.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w ciepłym i suchym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Przy kupnie kokosa należy upewnić się czy znajduje się w nim mleko kokosowe. Kokos bez płynu w środku nie nadaje się do spożycia.
Dobre źródło
Mleko kokosowe jest bogate w aminokwasy i witaminę C. Natomiast orzech kokosowy jest dobrym źródłem tłuszczu, białka i cukru, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu.
Ciekawostki
Naukowcy z Filipin zaprojektowali przyjazny dla środowiska samochód, którego napędem jest paliwo wytwarzane z kokosów.
Nazwa w języku angielskim
Coconut
Nazwa w języku francuskim
Cocotier
Nazwa w języku niemieckim
Kokospalme
Nazwa łacińska
Cocos nucifera

Kokos wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1482
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
354
kcal
Woda
47
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
3.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
3.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
15.2
g
Błonnik pokarmowy
9
g
Izoleucyna
131
mg
Leucyna
247
mg
Lizyna
147
mg
Metionina
62
mg
Cystyna
66
mg
Fenyloalanina
169
mg
Tyrozyna
103
mg
Treonina
121
mg
Tryptofan
39
mg
Walina
202
mg
Arginina
546
mg
Histydyna
77
mg
Alanina
170
mg
Kwas asparginowy
325
mg
Kwas glutaminowy
761
mg
Glicyna
158
mg
Prolina
138
mg
Seryna
172
mg
Sód
20
mg
Potas
356
mg
Wapń
14
mg
Fosfor
113
mg
Magnez
32
mg
Żelazo
2.4
mg
Cynk
1.1
mg
Miedź
0.4
mg
Mangan
1.5
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.02
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
26
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
3.3
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0.001
g
Kwas kaprylowy
0.23
g
Kwas kaprynowy
0.186
g
Kwas laurynowy
0.148
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.586
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.283
g
Kwas stearynowy
0.163
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.142
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.142
g
Kwas linolowy
0.036
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.036
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.635