Opis:
Zastosowanie
Nasiona czarnuszki stosowane są powszechnie jako aromatyczna przyprawa do pieczywa, wyrobów cukierniczych, mięs oraz wina. Całych ziaren czarnuszki używa się do pikantnych potraw kuchni egipskiej i indyjskiej.
Elementy kulinarne
W przemyśle spożywczym stosowane są nasiona czarnuszki.
Pochodzenie
Roślina pochodzi z Azji.
Smak
Charakteryzują sie słodko-ostrym smakiem.
Zapach
Czarnuszka ma silny zapach. Po roztarciu przypomina aromat nafty.
Kolor
Nasiona są koloru czarnego.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Czarnuszka wspomaga wydzielanie mleka, ma działanie moczopędne i wiatropędne. Nie drażni błony śluzowej żołądka i działa rozkurczowo.
Ciekawostki
Czarnuszka czarna znana jest jako czarny kminek.
Nazwa w języku angielskim
Roman coriander
Nazwa w języku francuskim
Nigelle cultivée
Nazwa w języku niemieckim
Echter Schwarzkümmel

Czarnuszka siewna wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1248
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
298
kcal
Woda
8.6
g
Popiół
6
g
Białko ogółem
12.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
12.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
55
g
Błonnik pokarmowy
41.9
g
Sód
35
mg
Potas
1267
mg
Wapń
709
mg
Fosfor
409
mg
Magnez
330
mg
Żelazo
16.3
mg
Cynk
4.7
mg
Miedź
1
mg
Mangan
1.9
mg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
2.1
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
21
mg
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.81
g
Kwas stearynowy
0.11
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
13.479
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
13.6
g
Kwas linolowy
1.75
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.8
g

Przepisy z produktem:

Surówka z kiszonej kapusty
Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.Jabłko obieramy i ścieramy.Czarnuszkę ...
Bułka pszenna z ziemniakami
Ziemniaki opłukujemy, obieramy, gotujemy i przecieramy Wykonujemy rozczyn z drożdży i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.246
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});