Opis:
Zastosowanie
Znajduje zastosowanie w kulinariach i lecznictwie. Przede wszystkim stosuje się ją do wyrobu musztardy oraz marynat.
Elementy kulinarne
W kuchni stosowane są tylko nasiona.
Pochodzenie
Gorczyca biała pochodzi z Europy.
Smak
Ma ostro-piekący smak.
Zapach
Zapach nasila się wraz z długością przechowywania.
Kolor
Ma pomarańczowo-żółty kolor.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Wzmaga wydzielanie soku trawiennego. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układów moczowego i pokarmowego.
Uboczne skutki działania
Spożywanie dużych ilości nasion gorczycy może prowadzić do problemów, a nawet chorób układu moczowego (krwiomocz). Szczególnie niebezpieczna jest dla kobiet w ciąży, gdyż może prowadzić do poronienia.
Ciekawostki
W medycynie ludowej gorczyca jest traktowana jako ziele promieniujące. W związku z tym twierdzono, że specjalne woreczki z jej nasionami po przyłożeniu do kości lub stawu uśmierzają ból.
Nazwa w języku angielskim
White mustard
Nazwa w języku francuskim
Moutarde blanche
Nazwa w języku niemieckim
Weißer Senf

Gorczyca biała wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1946
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
469
kcal
Woda
6.9
g
Popiół
4.5
g
Białko ogółem
24.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
24.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
34.9
g
Sacharoza
36.9
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
14.7
g
Izoleucyna
1081
mg
Leucyna
1783
mg
Lizyna
1519
mg
Metionina
480
mg
Cystyna
582
mg
Fenyloalanina
1067
mg
Tyrozyna
744
mg
Treonina
1095
mg
Tryptofan
526
mg
Walina
1325
mg
Arginina
1750
mg
Histydyna
762
mg
Alanina
1187
mg
Kwas asparginowy
1967
mg
Kwas glutaminowy
4979
mg
Glicyna
1312
mg
Prolina
1944
mg
Seryna
1081
mg
Sód
5
mg
Potas
682
mg
Wapń
521
mg
Fosfor
841
mg
Magnez
298
mg
Żelazo
10
mg
Cynk
5.7
mg
Miedź
0.4
mg
Mangan
1.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3
μg
retinol
0
μg
beta karoten
37
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.9
mg
witamina B1 (tiamina)
0.5
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
7.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
76
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
3
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.77
g
Kwas stearynowy
0.25
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.5
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
5.9
g
Kwas oleinowy eikozenowy
2.6
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
19.8
g
Kwas linolowy
2.5
g
Linolenowy
2.6
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
5.4
g

Przepisy z produktem:

Marynowane patisony
Patisony dokładnie myjemy i wrzucamy na sito, aby obciekły z nadmiaru wody.Do słoików wrzucamy ...
Papryka konserwowa
Papryki myjemy, po czym wyjmujemy gniazda nasienne i dokładnie czyścimy. Kroimy w ćwiartki lub ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.245
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});