Zastosowanie
Mięso najczęściej przeznacza się do produkcji wędlin podrobowych, takich jak kiszka, salceson oraz kiełbas. Ponadto, po dokładnym oczyszczeniu może stanowić składnik zup, potrawek oraz gulaszy, dań pieczonych i duszonych.
Smak
Charakteryzuje się podrobowym, lekko gorzkim smakiem.
Zapach
Typowy dla mięs podrobowych.
Kolor
Mózg cielęcy jest koloru szaro-różowego.
Przerost tłuszczowy
Odznacza się nieznacznym przerostem tłuszczowym.
Struktura mięsa
Ma owalny kształt i pofałdowaną powierzchnię, otoczoną błoną. Odznacza się dość miękką konsystencją. Zawiera znaczne ilości wody, co powoduje, że ma dużą wartość odżywczą, jest delikatny w smaku.
Dobre źródło
Stanowi dobre źródło fosforu, magnezu, wapnia i żelaza. Jest również bogaty w witaminę B12 oraz PP.
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim