Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mięso najczęściej przeznacza się do produkcji wędlin pod­robowych, takich jak kiszka, salceson oraz kiełbas. Ponadto, po dokładnym oczyszczeniu może stanowić składnik zup, potrawek oraz gulaszy, dań pieczonych i duszonych.
Smak
Charakteryzuje się podrobowym, lekko gorzkim smakiem.
Zapach
Typowy dla mięs podrobowych.
Kolor
Mózg cielęcy jest koloru szaro-różowego.
Przerost tłuszczowy
Odznacza się nieznacznym przerostem tłuszczowym.
Struktura mięsa
Ma owalny kształt i pofałdowaną powierzchnię, otoczoną błoną. Odznacza się dość miękką konsystencją. Zawiera znaczne ilości wody, co powoduje, że ma dużą wartość odżywczą, jest delikatny w smaku.
Dobre źródło
Stanowi dobre źródło fosforu, magnezu, wapnia i żelaza. Jest również bogaty w witaminę B12 oraz PP.
Nazwa w języku angielskim
Calf brain
Nazwa w języku francuskim
Veau du cerveau
Nazwa w języku niemieckim
Kalbshirn

Mózg cielęcy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
494
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
118
kcal
Woda
79.8
g
Popiół
1.4
g
Białko ogółem
10.3
g
Białko zwierzęce
10.3
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
1590
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
420
mg
Leucyna
797
mg
Lizyna
640
mg
Metionina
227
mg
Cystyna
108
mg
Fenyloalanina
543
mg
Tyrozyna
400
mg
Treonina
511
mg
Tryptofan
103
mg
Walina
491
mg
Arginina
566
mg
Histydyna
258
mg
Alanina
531
mg
Kwas asparginowy
876
mg
Kwas glutaminowy
1234
mg
Glicyna
453
mg
Prolina
426
mg
Seryna
530
mg
Sód
127
mg
Potas
315
mg
Wapń
10
mg
Fosfor
274
mg
Magnez
14
mg
Żelazo
2.1
mg
Cynk
1.1
mg
Miedź
0.2
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
4.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
12.2
μg
witamina C
14
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.91
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.31
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.64
g
Kwas linolowy
0.02
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.95
g

Przepisy z produktem:

Budyń z mózgu cielęcego
Cebulę ścieramy na tarce.W garnku dusimy rozpuszczamy masło i dusimy na nim cebulę. Obieramy ...
Kotlety z podrobów cielęcych
Obieramy mózg z błony, wkładamy go do wrzącej wody. Dodajemy cebulę, przyprawy korzenne, sok ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.23
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});