Opis:
Zastosowanie
Kminek znalazł zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie (olejek kminkowy) jak i w gastronomii. Jest powszechnie znaną przyprawą poprawiającą smak sałatek, pieczonych jabłek, smażonych i tłustych potraw, chleba, zup i alkoholi (alasz, kminkówka). Zmielone nasiona oraz tłoczony z nich olejek służą jako środek leczniczy zapobiegający wzdęciom i zmniejszający ilość płynów w organizmie.
Elementy kulinarne
Wykorzystywane są całe lub zmielone nasiona, a także jadalny korzeń, który może być przyrządzany podobnie jak marchew.
Pochodzenie
Występuje w całej Europie i Azji.
Smak
Charakteryzuje go gorzki smak.
Zapach
Ma bardzo aromatyczny, silny, swoisty zapach.
Kolor
Nasiona są brunatnego koloru.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Owoce kminku pobudzają wydzielanie soku żołądkowego oraz działają przeciwskurczowo na przewód pokarmowy. Mają również działanie bakteriobójcze.
Uboczne skutki działania
Z olejkiem z kminku zwyczajnego powinno się obchodzić ze szczególną ostrożnością, ponieważ mogą wystąpić objawy zapalenia skóry. Dlatego też powinny go używać osoby, które nie są uczulone na składniki tego medykamentu.
Ciekawostki
Kminek zwyczajny znany był już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Stosowano go dla poprawienia przemiany materii.
Nazwa w języku angielskim
Caraway
Nazwa w języku francuskim
Carvi
Nazwa w języku niemieckim
Kümmel

Kminek zwyczajny wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1394
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
333
kcal
Woda
9.9
g
Popiół
5.9
g
Białko ogółem
19.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
19.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
49.9
g
Błonnik pokarmowy
38
g
Izoleucyna
826
mg
Leucyna
1218
mg
Lizyna
1031
mg
Metionina
361
mg
Cystyna
329
mg
Fenyloalanina
867
mg
Tyrozyna
642
mg
Treonina
756
mg
Tryptofan
244
mg
Walina
1037
mg
Arginina
1252
mg
Histydyna
550
mg
Alanina
914
mg
Kwas asparginowy
2084
mg
Kwas glutaminowy
3169
mg
Glicyna
1322
mg
Prolina
917
mg
Seryna
946
mg
Sód
17
mg
Potas
1351
mg
Wapń
689
mg
Fosfor
568
mg
Magnez
258
mg
Żelazo
16.2
mg
Cynk
5.5
mg
Miedź
0.9
mg
Mangan
1.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
64
μg
retinol
0
μg
beta karoten
762
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
3.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0.6
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
4.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
21
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.01
g
Kwas laurynowy
0.01
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.4
g
Kwas stearynowy
0.11
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.6
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
7.035
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
7.1
g
Kwas linolowy
3.122
g
Linolenowy
0.15
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.3
g

Przepisy z produktem:

Szpinak w cieście francuskim
Obrane ziemniaki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym ...
Schab duszony w kapuście z plackami ziemniaczanymi
Schab pokrój na kotlety, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na klarownym maśle po ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.261