Opis:
Zastosowanie
Cynamon stosowany jest w formie sproszkowanej oraz w kawałkach (laska). Aromatyzuje się nim wyroby cukiernicze, desery, marmolady, kompoty oraz zupy mleczne. Jest to przyprawa stosowana w kuchni orientalnej.
Elementy kulinarne
Częścią użytkową cynamonu jest kora cynamonowca.
Pochodzenie
Cynamonowiec pochodzi z Chin.
Smak
Smak cynamonu jest słodki, korzenny.
Zapach
Charakteryzuje się słodko-korzennym, aromatycznym zapachem.
Kolor
Cynamom jest żółto-szarawy lub lekko brązowawy.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Olejek cynamonowy działa antyseptycznie. Od dawna był stosowany przy przeziębieniach, bólach mięśni oraz biegunce. Wykorzystywano go również do leczenia chorób skóry, a także w zakłóceniach rytmu serca.
Ciekawostki
Od dawna cynamon uznawany jest jako afrodyzjak i wspomaga również leczenie impotencji.
Nazwa w języku angielskim
Cinnamon
Nazwa w języku francuskim
Cannelle
Nazwa w języku niemieckim
Zimt

Cynamon wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1034
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
274
kcal
Woda
10.6
g
Popiół
3.6
g
Białko ogółem
4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
80.6
g
Sacharoza
0.02
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
53.1
g
Izoleucyna
146
mg
Leucyna
253
mg
Lizyna
243
mg
Metionina
78
mg
Cystyna
58
mg
Fenyloalanina
146
mg
Tyrozyna
136
mg
Treonina
136
mg
Tryptofan
49
mg
Walina
224
mg
Arginina
166
mg
Histydyna
117
mg
Alanina
166
mg
Kwas asparginowy
438
mg
Kwas glutaminowy
370
mg
Glicyna
195
mg
Prolina
419
mg
Seryna
195
mg
Sód
10
mg
Potas
431
mg
Wapń
1002
mg
Fosfor
64
mg
Magnez
60
mg
Żelazo
8.3
mg
Cynk
1.8
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
17.5
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
295
μg
retinol
0
μg
beta karoten
112
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
1.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
3.8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.003
g
Kwas laurynowy
0.006
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.009
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.104
g
Kwas stearynowy
0.08
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.3
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.246
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.25
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0.011
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Ciacho jabłko karmel orzech
Biszkopt jabłkowy: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Pokroić jabłka w półksiężyce. Ubić ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
а где вы взяли эту инфу,
online payday advance loan 500 online payday loans online payday loans
zdaje się że zawiera cukier trzcinowy
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.257