Opis:
Zastosowanie
Goździki mogą być używane zarówno całe jak i mielone. Właściwości aromatyczne całych goździków wykorzystywane są do: czerwonej kapusty, konserw z owoców, ogórków, dyni, ryb, pieczeni, szynki i dziczyzny. Stosuje się je do grzanego wina, ponczu, kompotów i kruszonu. Są dodatkiem do wielu marynat mięsnych i rybnych. Natomiast mielone goździki są składnikiem pierników i mieszanek przyprawowych. Nadają pikantny smak pasztecikom, konfiturom, różnego rodzaju sosom oraz likierom. Olejku z pąków kwiatów i liści używa się do pieczywa, wyrobów piekarskich, gum do żucia, płynów do płukania ust, środków bakteriobójczych i perfum.
Elementy kulinarne
Jadalną częścią drzewa goździkowego są nierozwinięte, suszone pąki kwiatowe.
Pochodzenie
Największymi dostarczycielami goździków są Madagaskar, Tanzania i Sri Lanka.
Smak
Mają korzenny, piekący smak.
Zapach
Zapach goździków jest bardzo aromatyczny, korzenny.
Kolor
Charakteryzują się brązowym kolorem.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Zapobiegają stanom zapalnym jamy ustnej i gardła.
Ciekawostki
Drzewo goździkowe potrzebuję aż 20 lat, aby osiągnąć pełną dojrzałość, po czym owocuję ok. 50 lat.
Nazwa w języku angielskim
Cloves
Nazwa w języku francuskim
Clous de girofle
Nazwa w języku niemieckim
Gewürznelke

Goździki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1325
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
323
kcal
Woda
6.9
g
Popiół
5.9
g
Białko ogółem
6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
61.2
g
Sacharoza
0.02
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
34.2
g
Sód
243
mg
Potas
1102
mg
Wapń
646
mg
Fosfor
105
mg
Magnez
264
mg
Żelazo
8.7
mg
Cynk
1.1
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
30
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
27
μg
retinol
0
μg
beta karoten
84
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
8.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
1.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.6
mg
foliany (kwas foliowy)
93
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
80.8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.022
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
3.966
g
Kwas stearynowy
0.847
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
5.4
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.337
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.022
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.5
g
Kwas linolowy
2.586
g
Linolenowy
4.257
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.045
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.022
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
7.1
g

Przepisy z produktem:

Kaczka na pszenicy ze szparagami i galaretką z płatków róży
Pałkę kaczki marynujemy w oliwie, soku pomarańczy, goździku, cynamonie, miodzie.Marynujemy 2 ...
Duet śledzi podlaskich
Połowę ilości śledzia pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z kaparami pokrojoną w drobną ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.394
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});