Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Przed obróbką, należy ostrożnie usunąć błonę, jeśli ciężko schodzi, należy namoczyć wątrobę przez 10 min. w zimnej wodzie. Wątrobę cielęcą można smażyć, dusić oraz piec. Znajduje szerokie zastosowanie w przetwórstwie wędliniarskim, do wyrobów: pasztetów, kiszek, kaszanek oraz konserw. Wątróbka będzie smaczniejsza i delikatniejsza, jeśli pokrojoną na kawałki namoczymy przed smażeniem na 1-2 godz. w mleku.
Smak
Wątroba cielęca ma lekko metaliczny posmak.
Zapach
Posiada swoisty, niezbyt intensywny, lekko kwaśny zapach.
Kolor
Wątroba cielęca najwyższej jakości ma jasnobrązowo-ciemnoczerwony kolor.
Przerost tłuszczowy
Brak przerostu tłuszczowego.
Struktura mięsa
Struktura tkanek jest ścisła i jędrna. Powierzchnia świeżej wątroby powinna być gładka, lekko wilgotna i nieco błyszcząca, pokryta jest delikatną, przezroczystą błoną.
Dobre źródło
Wątroba jest dobrym źródłem żelaza, dzięki czemu polecana jest osobom cierpiącym na anemię. Jest też bogata w witaminę A, kwas foliowy i witaminę B12.
Nazwa w języku angielskim
Veal liver
Nazwa w języku francuskim
Foie de veau
Nazwa w języku niemieckim
Kalbsleber
Cechy świeżego mięsa
Wątroba ma dość zwartą tkankę, która jest krucha i delikatna. Wątroba najwyższej jakości jest koloru jasnoczerwonego. Zapach jest swoisty, nieprzyjemny. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu.
Gdzie kupić
supermarket, rzeźnik, sklep osiedlowy
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Wykorzystanie
gulasz, kiełbasy, kaszanki, pasztety, smażona i duszona w kawałkach
Przechowywanie mięsa surowego
w lodówce do 2 dni w temp. od 2ºC do 7ºC
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 5 dni

Wątroba cielęca wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
586
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
140
kcal
Woda
70.9
g
Popiół
1.4
g
Białko ogółem
19.9
g
Białko zwierzęce
19.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
334
mg
Węglowodany ogółem
2.9
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
968
mg
Leucyna
1905
mg
Lizyna
1627
mg
Metionina
562
mg
Cystyna
372
mg
Fenyloalanina
1094
mg
Tyrozyna
798
mg
Treonina
873
mg
Tryptofan
274
mg
Walina
1268
mg
Arginina
1397
mg
Histydyna
630
mg
Alanina
136
mg
Kwas asparginowy
2043
mg
Kwas glutaminowy
2741
mg
Glicyna
1739
mg
Prolina
1248
mg
Seryna
981
mg
Sód
77
mg
Potas
308
mg
Wapń
5
mg
Fosfor
379
mg
Magnez
20
mg
Żelazo
6.4
mg
Cynk
12
mg
Miedź
11.9
mg
Mangan
0.3
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
39058
μg
retinol
11706
μg
beta karoten
11
μg
witamina D
0.33
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
2.4
mg
Niacyna
10.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
1
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
59.9
μg
witamina C
0.7
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.05
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.01
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.64
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.04
g
Kwas stearynowy
0.82
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.56
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.005
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.86
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.88
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0.07
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.27
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.34
g

Przepisy z produktem:

Naleśniki po góralsku
Dwa jaja mieszamy z mąką i mlekiem. Następnie solimy i wyrabiamy na jednolitą masę. ...
Pasztet z cielęcej wątróbki
Rozcinamy wątróbkę na dwie części. Jedną połowę siekamy jeszcze surową, drugą kroimy na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.238
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});