Bakalie

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Sweetmeats
Nazwa w języku francuskim
Fruit secs
Nazwa w języku niemieckim
Backobst
Elementy kulinarne
Bakalie są mieszanką orzechów, migdałów i suszonych lub kandyzowanych owoców.
Pochodzenie
Pochodzą z Azji Środkowej.
Zastosowanie
Są niezbędnym dodatkiem do niektórych rodzajów ciast, np. keksów, mazurków czy pierników. Dekoruje się nimi lody oraz ciastka. Mogą również stanowić samodzielną przekąskę. Bakalie stosowane są w całości, płatkach lub pokruszone na duże kawałki.
Ciekawostki
Według polskiej tradycji Świąt Bożego Narodzenia bakalie to symbol szczęścia, dostatku, płodności i długowieczności.
Smak
Ich smak jest zróżnicowany, zależny od składu mieszanki.
Zapach
Aromat bakalii jest charakterystyczny, również uzależniony od składu mieszanki.
Uboczne skutki działania
Niektóre z bakalii mogą być silnie uczulającymi alergenami. Podczas ich jedzenia musimy być pewni, że nie jesteśmy na nie uczuleni. Ponadto na ilość zjadanych bakalii muszą zwrócić uwagę osoby otyłe. Jest to spowodowane ich wysoką kalorycznością.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Zawierają witaminę E, która będąc silnym antyoksydantem chroni organizm m.in. przed rozwojem miażdżycy i zawałem serca.

Przepisy z produktem:

Muffiny jagodowo-bakaliowe
Jagody dokładnie płuczemy i osuszamy, a bakalie zalewamy na chwilę wrzątkiem.Mąkę wraz z ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.244
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});