Opis:
Zastosowanie
Używa się go przede wszystkim do przygotowywania soków, naparów oraz nalewek. Zalany syropem winogronowym stanowi rodzaj deseru. Może być również używany do dekorowania potraw, deserów, a także drinków.
Elementy kulinarne
Wykorzystuje się z niego liście, ale zastosowanie znalazła także \"alona\", czyli stężony sok z liści aloesu.
Pochodzenie
Roślina pochodz z RPA.
Smak
Charakteryzuje się bardzo gorzkim smakiem.
Zapach
Zapach świeżego aloesu jest delikatny, swoisty.
Kolor
Ma kolor od szaro-zielonego do ciemnozielonego.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Aloes poprawia przemianę materii oraz korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Ze względu na działanie kojące jest skuteczny przy leczeniu oparzeń, nerwobóli i odmrożeń.
Uboczne skutki działania
Czysta \"alona\" jest bardzo silnie przeczyszczająca. Nadmiar soku może wywołać poronienie u kobiet w ciąży.
Ciekawostki
W Polsce uprawiany jest jako roślina doniczkowa jednak w warunkach naturalnych może osiągać nawet 5 metrów.
Nazwa w języku angielskim
Aloe ferox
Nazwa w języku francuskim
Aloès féroce
Nazwa w języku niemieckim
Kap-Aloe

Aloes uzbrojony wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
172.9
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
41.3
kcal
Białko ogółem
0.93
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.93
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9.6
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
0.21
g
Sód
30
mg
Potas
301.7
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.037
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.009
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.098
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.24
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});