Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mięso krabów spożywane jest często na surowo. Poza tym doskonale sprawdza się jako gotowane, smażone lub jako wkładka mięsna do zup oraz sałatek. Można je faszerować różnymi nadzieniami. Przecierane mięso doskonale sprawdza się jako dodatek sosów i kremów. Mięso z kraba często jest zamrażane w postaci paluszków lub małych kotlecików.
Występowanie
Krab tęczowy zamieszkuje północno-zachodnią, nadmorską cześć Ameryki Południowej oraz Morze Karaibskie.
Cechy charakterystyczne
Oczy kraba osadzone są na niewielkich słupkach dzięki czemu mogą spokojnie obserwować cały teren dookoła głowy. Młode osobniki mają fioletowy pancerz, pomarańczowe kończyny z czerwonymi plamami i białe pazury. Z wiekiem kolory bledną. Pancerz nie przekracza 20cm długości. Samica różni się od samca tym, że ma szerszy odwłok (przystosowany do przechowywania jajeczek) w kształcie odwróconej litery C, a samiec ma odwłok wąski, zbliżony kształtem do litery V.
Elementy kulinarne
Najbardziej smakowitymi częściami ciała są jajka wydobyte z wnętrza samicy i tłuszcz znajdujący się w odwłoku.
Jak to jeść
Aby wydobyć mięso z krabów, należy rozłupać skorupkę i delikatnie wyjąć zawartość. Skorupiaki możemy gotować w całości. W wyniku termicznego procesu ich pancerz się odbarwia. Sztywny pancerz rozłupujemy za pomocą odpowiednich szczypców.
Ciekawostki
Dosyć częstym zjawiskiem u kraba tęczowego jest autotomia, co oznacza, że w razie szczególnego niebezpieczeństwa krab odrzuca swoje odnóże. Drapieżnik zadowala się nim, a krab uchodzi z życiem.
Nazwa łacińska
Cardisoma armatum
Nazwa w języku angielskim
Cardisoma armatum
Nazwa w języku francuskim
Cardisoma armatum
Nazwa w języku niemieckim
Harlekinkrabbe

Krab tęczowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
359.82
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
86
kcal
Woda
79.18
g
Białko ogółem
17.41
g
Białko zwierzęce
17.41
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
59
mg
Węglowodany ogółem
0.97
g
Izoleucyna
840
mg
Leucyna
1380
mg
Lizyna
1520
mg
Metionina
490
mg
Fenyloalanina
740
mg
Treonina
710
mg
Tryptofan
240
mg
Walina
820
mg
Sód
295
mg
Potas
354
mg
Wapń
46
mg
Fosfor
182
mg
Magnez
45
mg
Żelazo
0.37
mg
Cynk
4.27
mg
Miedź
0.67
mg
Mangan
0.08
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
27
μg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.15
mg
foliany (kwas foliowy)
44
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
9
μg
witamina C
3.5
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.13
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.17
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.32
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.178
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});