Opis:
Zastosowanie
Pieczarki stosowane są w kuchni jako dodatek do dań. Nie posiadają praktycznie żadnych wartości odżywczych natomiast mają bardzo duże walory smakowe i zapachowe. Stosowane są do zup i sosów grzybowych, zapiekanek, pizzy oraz jako farsz do różnego rodzaju pierogów, uszek, krokietów. Surowe pieczarki dodaje się do sałatek warzywnych.
Opis kapelusza
Średnica kapelusza przekracza 10cm. Jest on mocny i ma gruby miąższ. Początkowo ma kształt kulisty, a potem dzwonkowaty z wgniecionym wierzchołkiem. Stare pieczarki są płaskie. Skórka kapelusza ma barwę od brunatno-brązowej do jaskrawo-ciemno- czerwonej. Na środku jest gładka, a po brzegach pokryta promieniście układającymi się brązowymi włóknami.
Opis trzonu
Trzon jest cylindryczny. Ma długość od 3 do 6cm i grubość od 1 do 2cm. Jego powierzchnia jest biała, gładka z niewielkim pierścieniem. Miąższ jest biały, nie odznacza się szczególnym zapachem ani smakiem.
Występowanie
Występuje na dobrze nawożonych glebach poza lasami, drogach, alejach oraz na kompoście.
Nazwa regionalna lub potoczna
Pieczarka
Nazwa łacińska
Agaricus
Systematyka - Rząd
pieczarkowce
Systematyka - Rodzina
pieczarkowate
Ciekawostki
W pieczarkach znajduje się śladowa ilość związku chemicznego o nazwie monometylohydrazyna, która stosowana jest jest jako paliwo hipergolowe w silnikach rakietowych.
Łatwo pomylić z
Łatwo ją pomylić z pieczarką żółtawą.
Nazwa w języku angielskim
White Mushroom
Nazwa w języku niemieckim
Champignon
Nazwa w języku francuskim
Champignon

Pieczarka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
71
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
17
kcal
Woda
93.3
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
2.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
2.6
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.2
g
Błonnik pokarmowy
2
g
Izoleucyna
110
mg
Leucyna
239
mg
Lizyna
300
mg
Metionina
72
mg
Cystyna
122
mg
Fenyloalanina
107
mg
Tyrozyna
103
mg
Treonina
104
mg
Tryptofan
29
mg
Walina
82
mg
Arginina
130
mg
Histydyna
141
mg
Alanina
141
mg
Kwas asparginowy
265
mg
Kwas glutaminowy
397
mg
Glicyna
106
mg
Prolina
134
mg
Seryna
116
mg
Sód
6
mg
Potas
289
mg
Wapń
11
mg
Fosfor
165
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.9
mg
Cynk
0.47
mg
Miedź
0.4
mg
Mangan
0.4
mg
Jod
0.06
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
10
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.11
mg
witamina B1 (tiamina)
0.023
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.599
mg
Niacyna
4.81
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
16
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.05
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.02
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.07
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.03
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.03
g
Kwas linolowy
0.23
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.23
g

Przepisy z produktem:

Grillowana pierś z kury z makaronem ryżowym w sojowej oprawie z warzywami
Piersi z kury myjemy, suszymy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem smarując delikatnie ...
Rolady nadziewane pieczarkami i serem
Mięso wieprzowe należy rozbić jak na bitki, podczas rozbijania polecam posolić lekko oraz ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.256
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});