do usunięcia/Barwinek pospolity

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Common periwinkle
Nazwa w języku francuskim
Pervenche mineure
Nazwa w języku niemieckim
Kleines Immergrün
Elementy kulinarne
Elementem kulinarnym barwinka są liście.
Pochodzenie
Pochodzi z Europy.
Zastosowanie
Stosowany jest jako roślina dekoracyjna i lecznicza.
Ciekawostki
Barwinek mniejszy dawniej stosowany był do dekoracji koszyków wielkanocnych (tzw święconek)
Kolor
Łodyga i liście barwinka początkowo mają kolor jasnej zieleni. Z czasem przybierają ciemniejszą barwę. Dodatkowo liście niektórych odmian mają kremową obwódkę. Kwiaty są koloru jasno fioletowego.
Uboczne skutki działania
Roślina ta w większych ilościach może doprowadzić do zatrucia. Nie poleca się też stosowania preparatów z barwinka pospolitego dzieciom i kobietą w ciąży oraz karmiącym.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Barwinek uważany jest za środek obniżający ciśnienie tętnicze krwi, oczyszczający organizm z toksyn i rozkurczowy.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.236
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});