Opis:
Nazwa łacińska
Boletus
Systematyka - Rząd
borowikowce
Systematyka - Rodzina
borowikowate
Występowanie
Można go znaleźć przede wszystkim w lasach iglastych, rzadziej w lasach liściastych. W sprzyjających warunkach może występować pod dębem i bukiem.
Opis kapelusza
Kapelusz borowika ma średnicę od 6 do 25 cm, jest gładki i półkolisty, z czasem staje się wypukły. Powierzchnia borowika jest pomarszczona, ale w trakcie deszczu staje się gładka i lepka. Kolor kapelusza jest ciemno- lub czarno-brązowy.
Opis trzonu
Wysokość trzonu borowika kształtuje się od 5 do 20 cm, natomiast jego grubość od 1,5 do 10 cm. Kolor trzonu jest biały, szarobiały lub piaskowy.
Zastosowanie
Borowik jest jednym z najczęściej stosowanych grzybów w kuchni europejskiej. Ze względu na swój aromat polecany jest do sałatek oraz suszenia. Z borowików można sporządzać zupy i sosy grzybowe. Są składnikami bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów i wielu innych potraw kuchni polskiej. Bardzo cenione są również marynowane borowiki.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy borowika to: prawdziwek, borowik jadalny, grabak, grzyb majowy, grzyb prawdziwy, grzyb sprawiedliwy.
Łatwo pomylić z
Można go łatwo pomylić z goryczakiem żółciowym.
Ciekawostki
Borowiki są to grzyby, które osiągają olbrzymie rozmiary. Szczególnie znanym jest okaz ważący 6kg.
Nazwa w języku angielskim
Boletus
Nazwa w języku niemieckim
Röhrenpilze
Nazwa w języku francuskim
Boletales

Borowik wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
205
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
49
kcal
Białko ogółem
3.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
3.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
4
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
3
g
Sód
0
mg

Przepisy z produktem:

Polędwica z jelenia
Mięso z jelenia myjemy i oczyszczamy. Marynujemy mięso przez 4 godziny w czerwonym winie. Na ...
Borowiki suszone
Grzyby oczyszczamy ale nie myjemy ich. Następnie układamy je na kratce suszarki do owoców i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.245
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});