Garam masala

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Garam masala
Nazwa w języku francuskim
Garam masala
Nazwa w języku niemieckim
Garam masala
Elementy kulinarne
Garam masala to mieszanka przyprawowa uzyskiwana poprzez prażenie oraz drobne mielenie mieszanki, w której skład wchodzą: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Istnieją także inne odmiany tej mieszanki: Masala dhansak - mieszanka przypraw zawierająca opiekaną kolendrę i kminek. Masala garam - mieszanka czarnego pieprzu, goździków, cynamonu, kardamonu, kolendry, kminku i gałki muszkatołowej. Masala kaszmirska - mieszanka kardamonu, kminku, czarnego pieprzu, cynamonu, kwiatu i gałki muszkatołowej. Masala sambar - mieszanka mielonej czarnej soczewicy, kolendry, kminku, czarnego pieprzu i kozieradka. Masala tandori - mieszanka kolendry, ostożyca, gorczycy, kardamonu, cynamonu, imbiru, soli, chili, goździków i aamchuru.
Pochodzenie
Przyprawa pochodzi z Azji.
Zastosowanie
Garam masala stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Nadaje się również do potraw z ryb. Aromatyczna masala dobrze łączy się z jogurtami i ogórkowymi dodatkami.
Ciekawostki
Garam masala w dosłownym tłumaczeniu oznacza gorącą mieszankę.
Smak
Przyprawa ma lekko piekący smak.
Zapach
Jej zapach jest bardzo aromatyczny.
Kolor
Kolor tej przyprawy jest żółty lub czerwony.

Przepisy z produktem:

Tofu w sosie szpinakowym z ryżem
Mrożony szpinak gotujemy około 10 minut. Gdybyśmy przez przypadek mieli świeży, co jest ...
Pierożki samosa z jagnięciną i groszkiem
Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia.Brzegi ciasta zwilżamy wodą, ciasto ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Popcorn- Aro ~ Gość
online slots offers online roulette ipad fruit machine for sale hull online roulette quick ...
online roulette flash game online slots mobile phone online casino 25 free no deposit mobile ...
slots på internet new gambling games the online casino pokerstars no deposit bonus real ...
online roulette double up system free online slots 5 reels quiet riot soaring eagle ...
yellowhead casino new online slots 2015 online casinos that pay real cash no deposit bonus ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239