Garam masala

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Garam masala
Nazwa w języku francuskim
Garam masala
Nazwa w języku niemieckim
Garam masala
Elementy kulinarne
Garam masala to mieszanka przyprawowa uzyskiwana poprzez prażenie oraz drobne mielenie mieszanki, w której skład wchodzą: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Istnieją także inne odmiany tej mieszanki: Masala dhansak - mieszanka przypraw zawierająca opiekaną kolendrę i kminek. Masala garam - mieszanka czarnego pieprzu, goździków, cynamonu, kardamonu, kolendry, kminku i gałki muszkatołowej. Masala kaszmirska - mieszanka kardamonu, kminku, czarnego pieprzu, cynamonu, kwiatu i gałki muszkatołowej. Masala sambar - mieszanka mielonej czarnej soczewicy, kolendry, kminku, czarnego pieprzu i kozieradka. Masala tandori - mieszanka kolendry, ostożyca, gorczycy, kardamonu, cynamonu, imbiru, soli, chili, goździków i aamchuru.
Pochodzenie
Przyprawa pochodzi z Azji.
Zastosowanie
Garam masala stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Nadaje się również do potraw z ryb. Aromatyczna masala dobrze łączy się z jogurtami i ogórkowymi dodatkami.
Ciekawostki
Garam masala w dosłownym tłumaczeniu oznacza gorącą mieszankę.
Smak
Przyprawa ma lekko piekący smak.
Zapach
Jej zapach jest bardzo aromatyczny.
Kolor
Kolor tej przyprawy jest żółty lub czerwony.

Przepisy z produktem:

Tofu w sosie szpinakowym z ryżem
Mrożony szpinak gotujemy około 10 minut. Gdybyśmy przez przypadek mieli świeży, co jest ...
Pierożki samosa z jagnięciną i groszkiem
Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia.Brzegi ciasta zwilżamy wodą, ciasto ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
а где вы взяли эту инфу,
online payday advance loan 500 online payday loans online payday loans
zdaje się że zawiera cukier trzcinowy
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.241