Berberys Pospolity

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Suszone owoce wykorzystuje się jako dodatek do herbaty podnoszący ogólną odporność organizmu. Z owoców berberysu można także wytwarzać soki, syropy, dżemy, konfitury i marmolady. W przemyśle cukierniczym używa się berberysu zamiast cytryny, nazywany jest również polską cytryną.
Elementy kulinarne
Elementem kulinarnym jest przede wszystkim owoc. Jednakże wykorzystuje się także korzeń i gałązki z liśćmi.
Pochodzenie
Berberys pochodzi z Japonii.
Smak
Owoce berberysu są kwaśne.
Kolor
Liście są zielone, a skórka i kwiaty krzewu ciemnożółta. Jagody berberysu są barwy czerwonej.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Berberys stosowany jest w leczeniu kiły, kamicy żółciowej, gorączki w przebiegu chorób zakaźnych (tyfus). Mają także działanie wzmacniające, pobudzające i przeciwbólowe. W większych dawkach i dłużej stosowane działają przeczyszczająco i przeciw pasożytniczo.
Uboczne skutki działania
Przedawkowanie berberysu wywołuje zatrucie objawiające się biegunką, nudnościami i złym samopoczuciem. Stosowanie berberysu jest raczej ograniczone, ponieważ jeden ze składników, który w nim występuje odkłada się w sercu, wątrobie i trzustce.
Ciekawostki
Dawniej sok z berberysu służył do produkcji atramentu.
Nazwa w języku angielskim
European barberry
Nazwa w języku francuskim
Epine-vinette
Nazwa w języku niemieckim
Gewöhnliche Berberitze

Berberys Pospolity wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
372.4
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
89
kcal
Białko zwierzęce
0
g
Cholesterol
0
mg
Laktoza
0
g

Przepisy z produktem:

Sok z berberysu
Umyty berberys wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu.Gdy berberys się ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.242
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});