Opis:
Zastosowanie
Owoce bzu mogą służyć do wyrobu konfitur, soków, syropów, galaretek oraz nalewek.
Elementy kulinarne
Do celów kulinarnych używane są kwiaty i owoce bzu czarnego. W lecznictwie wykorzystuje się dodatkowo korę i korzeń.
Pochodzenie
Bez czarny pochodzi z Europy.
Smak
Bez charakteryzuje się gorzkawym smakiem.
Zapach
Kwiaty bzu mają lekko duszący zapach.
Kolor
Młoda kora ma barwę zielonoszarą. Z wiekiem staje się ciemnoszara i spękana. Liście z wierzchu są ciemnozielone, a od spodniej strony jasne. Kwiaty zawyczaj są koloru białego, ale również fioletowego, a czasami czarnego.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Kwiaty bzu mają działanie moczopędne, napotne, wzmacniające naczynia, przeciwbólowe i rozwalniające. Owoce są uważane za lek odtruwający, powodują bowiem łatwiejsze usuwanie toksyn oraz produktów ich przemiany z organizmu. Kora ma głównie działanie moczopędne. Od wieków była używana jako lek odchudzający.
Uboczne skutki działania
Bez czarny wykorzystywany do wyrobu win i wódek może spowodować wymioty i omdlenia, ponieważ w procesach fermentacji powstają toksyczne frakcje alkoholi.
Ciekawostki
Znany z wykopalisk archeologicznych bez czarny stosowany był jako środek przeciw przeziębieniom np. w postaci soku z owoców.
Nazwa w języku angielskim
Black Elder
Nazwa w języku francuskim
Le sureau noir
Nazwa w języku niemieckim
Schwarze Holunder

Bez Czarny wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
306
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
73
kcal
Woda
79.8
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
0.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
18.4
g
Błonnik pokarmowy
7
g
Izoleucyna
27
mg
Leucyna
60
mg
Lizyna
26
mg
Metionina
14
mg
Cystyna
15
mg
Fenyloalanina
40
mg
Tyrozyna
51
mg
Treonina
27
mg
Tryptofan
13
mg
Walina
33
mg
Arginina
47
mg
Histydyna
15
mg
Alanina
30
mg
Kwas asparginowy
58
mg
Kwas glutaminowy
96
mg
Glicyna
36
mg
Prolina
25
mg
Seryna
32
mg
Sód
6
mg
Potas
280
mg
Wapń
38
mg
Fosfor
39
mg
Magnez
5
mg
Żelazo
1.6
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
30
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
36
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.018
g
Kwas stearynowy
0.005
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.023
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.08
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwas linolowy
0.162
g
Linolenowy
0.085
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.2
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.245
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});