Opis:
Definicja
Owoc rosnący w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Należy do pestkowców z jadalnym miąższem. Ma wyjątkowo długi okres dojrzewania (przeciętnie trwa 6-8 miesięcy). Nadaje się do uprawy w warunkach domowych.
Zastosowanie
Awokado ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Służy jako dodatek do pikantnych sałatek, przystawek, przekąsek, kanapek oraz dań głównych. Ponadto stanowi składnik sushi.
Smak
Ma mączny, mdły, lekko orzechowy smak.
Kolor
Awokado ma zielony kolor.
Zapach
Ma przyjemny, lekko orzechowy aromat.
Kształt
Owoc kształtem przypomina gruszkę. W środku znajduję się nieduże nasienie, które nie jest jadalne.
Rozmiar
Jest niewiele większe od owocu cytryny. Mierzy około 20 cm.
Sposób przechowywania
Awokado należy przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże awokado ma zielony kolor, ewentualnie na powierzchni może pojawić się żółty rumień. Dojrzały owoc powinien być twardy z błyszczącą, lekko chropowatą skórką. Miąższ awokado musi być zbity i ściśle przywierający do pestki.
Dobre źródło
Awokado jest bogate w witaminy B1, B2, E, D, C, a także w karoteny i białko.
Ciekawostki
Awokado można stosować jako odpowiednik masła. Polecany jest dla osób z chorobami układu krążenia, miażdżycą i nadciśnieniem.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to smaczliwka.
Nazwa w języku angielskim
Avocado
Nazwa w języku francuskim
Avocat
Nazwa w języku niemieckim
Avocado
Nazwa łacińska
Persea Scheffer

Awokado wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
670
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
160
kcal
Woda
74.3
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7.4
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
3.3
g
Izoleucyna
89
mg
Leucyna
158
mg
Lizyna
118
mg
Metionina
47
mg
Cystyna
26
mg
Fenyloalanina
86
mg
Tyrozyna
62
mg
Treonina
83
mg
Tryptofan
26
mg
Walina
122
mg
Arginina
74
mg
Histydyna
37
mg
Alanina
151
mg
Kwas asparginowy
353
mg
Kwas glutaminowy
265
mg
Glicyna
105
mg
Prolina
97
mg
Seryna
102
mg
Sód
10
mg
Potas
600
mg
Wapń
11
mg
Fosfor
41
mg
Magnez
39
mg
Żelazo
1
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.18
mg
Mangan
0.19
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
7
μg
retinol
0
μg
beta karoten
42
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0.11
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.12
mg
Niacyna
1.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.28
mg
foliany (kwas foliowy)
81
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.8
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.8
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
11
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
11.51
g
Kwas linolowy
1.26
g
Linolenowy
0.06
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.33
g

Przepisy z produktem:

Guacamole
Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę.Pomidory sparzmy wrzątkiem i obieramy ze skórki. ...
Maki z czarnym sezamem
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w cienkie podłużne paski.Ogórka ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.229
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});