Opis:
Zastosowanie
W sztuce kulinarnej wykorzystywana jest do przyprawiania potraw, sosów i sałatek. Nadaje się również do marynowania.
Gatunek, rodzina
Szalotka należy do rodziny czosnkowatych.
Występowanie
W Polsce uprawiana jest rzadko, natomiast bardzo popularna we Francji.
Sezony występowania
Sadzi się ją wczesną wiosną, a zbiera w lipcu.
Rozmiar
Warzywo to ma małe, wydłużone cebulki, cała roślina osiąga wielkość do 30 cm.
Smak
Smak ma najłagodniejszy i najmniej ostry ze wszystkich przedstawicieli rodziny czosnkowatych.
Zapach
Chrakteryzuje się delikatnym, orzeźwiającym i aromatycznym zapachem.
Kolor
Wierzchnia warstwa skórki ma charakterystyczną miedzianoróżową barwę. Natomiast miąższ szalotki ma kolor kremowy z prześwitami fioletu.
Ocena świeżości
Świeża cebula to taka, która nie wykazuje oznak zwiędnięcia, ma jędrną, sucha skórkę z cienką łupiną.
Sposób przygotowania
Przed spożyciem cebulę należy obrać z łupinek i umyć.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w chłodnym i suchym miejscu.
Ciekawostki
Smażenie cebuli może powodować gorzknienie, aby temu zapobiec Francuzi pieką ją lub gotują w małej ilości płynu.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy szalotki to czosnek askaloński i cebula szalotka.
Nazwa w języku angielskim
Shallot
Nazwa w języku francuskim
Ĕchalote
Nazwa w języku niemieckim
Schalotten
Nazwa łacińska
Allium ascalonicum

Szalotka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
152
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
36.3
kcal
Białko zwierzęce
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
8
g
Laktoza
0
g
witamina C
24
mg

Przepisy z produktem:

Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.
Velouté: Pokrojoną w kostkę szalotkę smażymy na maśle. Dodajemy mąkę, mieszamy. Podlewamy ...
Okładniczki duszone w piwie i cytrynie
Okładniczki dokładnie płuczemy pod zimną wodą.Przekładamy na ręcznik papierowy w celu ich ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.263
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});