Kurka-pieprznik jadalny

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Ze względu na smak, delikatny aromat oraz twardą i chrupką strukturę, znajduje zastosowanie w gastronomii. Idealne do marynowania, smażenia oraz duszenia (doskonały produkt do mączki grzybowej). Głównie jako dodatek do dań. Kurki wyśmienicie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznymi: jajecznicą, omletami, zupami a także sosami i farszami. Zaleca się by podczas konserwowania czy też duszenia łączyć je z innymi bogatymi w śluz grzybami.
Opis kapelusza
Kapelusz kurki jest gładki, w kolorze jasnożółtym lub pomarańczowym, kształt wypukły, wywinięty na brzegach. Kapelusz może osiągać średnicę 12cm jednak najczęściej ma od 1 do 7cm. Wewnętrzna część kapelusza pokryta jest żylastymi blaszkami. Jasnożółty miąższ jest mięsisty i przyjemny w smaku i zapachu.
Opis trzonu
Trzon kurki jest twardy, jego długość może osiągać do 7cm, a grubość 0,8-2,5cm. Ma walcowaty kształt u góry lekko rozszerzony.
Występowanie
Występuje w Europie, Ameryce, w lasach iglastych i mieszanych, najczęściej przy sosnach, ale również w wysokich trawach.
Nazwa regionalna lub potoczna
Kurka inaczej nazywana jest liszką,lisicą, lepiechą, żółtą lub pieprznikiem jadalnym.
Nazwa łacińska
Cantharellus cibarius
Systematyka - Rząd
Kurka zaliczana jest do rzędu pieprznikowce.
Łatwo pomylić z
Kurkę łatwo pomylić z kilichowcem pomarańczowym, koczakiem obłączastym, lisówką pomarańczową oraz pieprznikiem ametystowym.
Nazwa w języku angielskim
Chanterelle
Nazwa w języku niemieckim
Pfifferling, eierschwamm
Nazwa w języku francuskim
Chanterelle, girolle

Kurka-pieprznik jadalny wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
96.2
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
23
kcal
Białko ogółem
1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.8
g
Laktoza
0
g

Przepisy z produktem:

Węgorz wędzony z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce
Oczyszczone kurki przełóż na suchą patelnię i odparuj płyn.Dołóż klarowane masło i ...
Zupa z kurek i łososia wędzonego
Warzywa i łososia kroimy w cienkie paski. Kurki kroimy na połówki. Szalotkę kroimy w cienkie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.257
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});