Opis:
Zastosowanie
Można z niej przyrządzić puree, oddawać do zup, potrawek, sosów oraz sałatek warzywnych. Zmielona ciecierzyca może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki z ciecierzycy o nazwie besan oraz tzw. hummusu - smarowidła do chleba i placków kukurydzianych.
Gatunek, rodzina
Należy ona do rodziny bobowatych.
Występowanie
Pochodzi z Azji, jednak nigdzie nie występuje dziko. Jest wyłącznie rośliną uprawną.
Sezony występowania
Zbierana jest od czerwca do sierpnia.
Rozmiar
Nasiona wyglądem przypominają groch. Mają gruszkowaty kształt.
Smak
Ma specyficzny mączny smak.
Ocena świeżości
Dobrej jakości nasiona powiny mieć jednolite zabarwienie i gładką powierzchnię.
Sposób przygotowania
Przed przystąpieniem do przyrządzania potrawy z ciecierzycy, należy namoczyć ją w wodzie, a następnie gotować na małym ogniu około 1-1,5 godz. dopóki nie zmięknie. Ziarna ciecierzycy można też gotować na parze.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w suchych i szczelnych opakowaniach.
Ciekawostki
Jest bardzo odporna na suszę, dlatego też stanowi ważny składnik pożywienia w krajach na nią narażonych. Walory odżywcze ciecierzycy wykorzystywane są przez wegetarian.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to groch włoski.
Nazwa w języku angielskim
Chickpea
Nazwa w języku francuskim
Pois chiche
Nazwa w języku niemieckim
Kichererbse
Nazwa łacińska
Cicer arietinum

Ciecierzyca wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1524
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
364
kcal
Woda
11.5
g
Popiół
2.5
g
Białko ogółem
19.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
19.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
60.6
g
Sacharoza
10.7
g
Błonnik pokarmowy
17.4
g
Izoleucyna
828
mg
Leucyna
1374
mg
Lizyna
1281
mg
Metionina
253
mg
Cystyna
259
mg
Fenyloalanina
1034
mg
Tyrozyna
479
mg
Treonina
716
mg
Tryptofan
185
mg
Walina
809
mg
Arginina
1819
mg
Histydyna
531
mg
Alanina
828
mg
Kwas asparginowy
2270
mg
Kwas glutaminowy
3375
mg
Glicyna
803
mg
Prolina
797
mg
Seryna
973
mg
Sód
24
mg
Potas
875
mg
Wapń
105
mg
Fosfor
366
mg
Magnez
115
mg
Żelazo
6.2
mg
Cynk
3.4
mg
Miedź
0.8
mg
Mangan
2.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
67
μg
retinol
0
μg
beta karoten
40
μg
witamina B1 (tiamina)
0.5
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
1.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
557
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.009
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.501
g
Kwas stearynowy
0.085
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.6
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.346
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.4
g
Kwas linolowy
2.593
g
Linolenowy
0.101
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.7
g

Przepisy z produktem:

Zupa Meksykańska - Caldo Tlalpeno
Ciecierzycę zalewamy woda i pozostawiamy na noc do namoczenia. Mięso kurczaka myjemy. Cebulę ...
Sałatka z ciecierzycą
Ciecierzycę odsączmy z zalewy. Paprykę żółtą i czerwoną oraz cebulę myjemy i kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.563