Opis:
Zastosowanie
Kukurydzę można spożywać gotowaną jako dodatek do dań. Coraz częściej podaje się ją także pieczoną, grillowaną lub prażoną w postaci popcornu. Wykorzystuje się ją do wyrobu mąki, kasz, oleju. Kukurydza nie zawiera glutenu, w związku z czym mąka kukurydziana może być zamiennikiem mąki pszennej w diecie bezglutenowej.
Występowanie
Uprawiana jest w Ameryce Środkowej, w umiarkowanej strefie Europy Wschodniej oraz w wilgotnej strefie Południowo Wschodniej Azji.
Pochodzenie
Kukurydza uprawiana była już 5000 lat p.n.e. Pochodzi z Meksyku, Nikaragui i Gwatemali.
Nazwa w języku angielskim
Corn
Nazwa w języku francuskim
Maïs
Nazwa w języku niemieckim
Mais
Nazwa łacińska
Zea mays

Kukurydza wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
360
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
86
kcal
Woda
76
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
3.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
3.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
19
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
3
g
Izoleucyna
129
mg
Leucyna
348
mg
Lizyna
137
mg
Metionina
67
mg
Cystyna
26
mg
Fenyloalanina
150
mg
Tyrozyna
123
mg
Treonina
129
mg
Tryptofan
23
mg
Walina
185
mg
Arginina
131
mg
Histydyna
89
mg
Alanina
295
mg
Kwas asparginowy
244
mg
Kwas glutaminowy
636
mg
Glicyna
127
mg
Prolina
292
mg
Seryna
153
mg
Sód
15
mg
Potas
270
mg
Wapń
2
mg
Fosfor
89
mg
Magnez
37
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.5
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
9
μg
retinol
0
μg
beta karoten
47
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
46
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
6.8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.171
g
Kwas stearynowy
0.011
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.347
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.3
g
Kwas linolowy
0.542
g
Linolenowy
0.016
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.6
g

Przepisy z produktem:

Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Przegrzebki z pieczoną papryką na sosie z kukurydzy i limonki
Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy około 10 min. w temperaturze 180 stopni.Gdy skórka zacznie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.249
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});