Opis:
Zastosowanie
Z prosa wytwarza się głównie kaszę jaglaną i mąkę. Wykorzystuje się ją również do przygotowania kleików, małych chlebków. Dodawana jest do gulaszy, warzyw, słodkich ziemniaków. W Chinach, Afryce, Nepalu używana jest do warzenia piwa oraz stanowi składnik destylacji alkoholi. Produkty z tego zboża polecane są dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Występowanie
Obecnie na większą skalę uprawiane jest w północnych Indiach i Środkowo Zachodniej Afryce.
Pochodzenie
Proso początkowo uprawiano w Chinach. Pierwsze uprawy tego zboża sięgają 7000 lat p.n.e. W kolejnych latach proso znalazło zainteresowanie w Indiach i Środkowej Azji. W Europie na większą skalę uprawiano je przed drugą wojną światową.
Nazwa w języku angielskim
Millet
Nazwa w języku francuskim
Millet (graminée)
Nazwa w języku niemieckim
Hirse
Nazwa łacińska
Panicum miliaceum

Proso wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1583
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
378
kcal
Woda
8.7
g
Popiół
3.3
g
Białko ogółem
11
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
11
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
73
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
8
g
Izoleucyna
465
mg
Leucyna
1400
mg
Lizyna
212
mg
Metionina
221
mg
Cystyna
212
mg
Fenyloalanina
580
mg
Tyrozyna
340
mg
Treonina
353
mg
Tryptofan
119
mg
Walina
578
mg
Arginina
382
mg
Histydyna
236
mg
Alanina
986
mg
Kwas asparginowy
726
mg
Kwas glutaminowy
2396
mg
Glicyna
287
mg
Prolina
877
mg
Seryna
644
mg
Sód
5
mg
Potas
195
mg
Wapń
8
mg
Fosfor
285
mg
Magnez
114
mg
Żelazo
3
mg
Cynk
1.7
mg
Miedź
0.7
mg
Mangan
1.6
mg
Jod
2.7
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
4.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
85
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas laurynowy
0.003
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.528
g
Kwas stearynowy
0.154
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.739
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.8
g
Kwas linolowy
2.015
g
Linolenowy
0.118
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.1
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.237
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});