Opis:
Kolor
Kolor zależy od rodzaju miodu. Może mieć barwę od białawej, jasnożółtej, poprzez żółto-zieloną, zieloną, do ciemnobrązowej i brązowo-brunatnej.
Zapach
W zależności od rodzaju miodu, zapach może być bardziej lub mniej intensywny, czasami korzenny.
Smak
Smak miodu uzależniony jest od jego rodzaju. Zazwyczaj jest słodki, ale niektóre miody mogą być gorzkie, kwaskowe lub lekko korzenne.
Składniki o dużym znaczeniu dla zdrowia
Miód jest bogatym źródłem glukozy i fruktozy. Zawiera potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz witaminy (zwłaszcza z grupy B). Ma silne właściwości bakteriobójcze. Zawarta w naturalnych miodach cholina korzystnie wpływa na pracę wątroby, natomiast acetylocholina obniża ciśnienie krwi. Miody mają właściwości lecznicze. Stosowane są w chorobach układu pokarmowego, moczowego, krążenia, oddechowego i nerwowego. Zwiększają odporność organizmu i samopoczucie.
Nazwa w języku angielskim
Honey
Nazwa w języku francuskim
Miel
Nazwa w języku niemieckim
Honig

Miód wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1273
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
304
kcal
Woda
17.1
g
Popiół
0.2
g
Białko ogółem
0.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
82.4
g
Sacharoza
2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0.2
g
Izoleucyna
8
mg
Leucyna
10
mg
Lizyna
8
mg
Metionina
1
mg
Cystyna
3
mg
Fenyloalanina
11
mg
Tyrozyna
8
mg
Treonina
4
mg
Tryptofan
4
mg
Walina
9
mg
Arginina
5
mg
Histydyna
1
mg
Alanina
6
mg
Kwas asparginowy
27
mg
Kwas glutaminowy
18
mg
Glicyna
7
mg
Prolina
90
mg
Seryna
6
mg
Sód
7
mg
Potas
52
mg
Wapń
6
mg
Fosfor
4
mg
Magnez
2
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.2
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0.03
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0.004
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.04
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.02
mg
foliany (kwas foliowy)
2
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
1.4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Koktajl bananowy z mango
Wszystkie składniki powinny być uprzednio schłodzone.Wszystko zmiksować, przelać do szklanek. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.255
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});