Opis:
Nazwa w języku angielskim
Rice
Nazwa w języku francuskim
Riz
Nazwa w języku niemieckim
Reis
Nazwa łacińska
Oryza
Pochodzenie
Ryż pochodzi z Chin z dorzecza rzeki Jangcy. Pierwsze uprawy tego zboża sięgają 7000 lat p.n.e.
Występowanie
Ryż uprawiany jest w strefie wilgotnej i umiarkowanej w południowej Azji. Największymi producentami tego zboża są: Chiny, Indie i Indonezja.
Zastosowanie
Istnieje bardzo dużo odmian ryżu, w związku z czym znalazł on szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i alkoholowym. Stanowi dodatek do dań mięsnych, zup, risotto, sushi i deserów. Bierze udział w produkcji sake, araku czy wina ryżowego. Jest podstawą dań w kuchni orientalnej i bliskowschodniej. Z ryżu produkowana jest także mąka ryżowa, otręby, płatki, kleik i pieczywo. Rozkruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa i destylacji alkoholi.

Ryż wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1440
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
344
kcal
Woda
13
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
6.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
6.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
78.9
g
Sacharoza
0.2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
74.1
g
Błonnik pokarmowy
2.4
g
Izoleucyna
340
mg
Leucyna
525
mg
Lizyna
204
mg
Metionina
199
mg
Cystyna
158
mg
Fenyloalanina
332
mg
Tyrozyna
345
mg
Treonina
238
mg
Tryptofan
96
mg
Walina
422
mg
Arginina
480
mg
Histydyna
162
mg
Alanina
362
mg
Kwas asparginowy
578
mg
Kwas glutaminowy
1297
mg
Glicyna
302
mg
Prolina
310
mg
Seryna
351
mg
Sód
6
mg
Potas
111
mg
Wapń
10
mg
Fosfor
135
mg
Magnez
13
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
1.73
mg
Miedź
0.17
mg
Mangan
1.01
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.33
mg
witamina B1 (tiamina)
0.052
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.027
mg
Niacyna
0.82
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.17
mg
foliany (kwas foliowy)
8
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.14
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.15
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.18
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.18
g
Kwas linolowy
0.25
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.26
g

Przepisy z produktem:

Kawałki kurczaka z ryżem i warzywami
Ryż w torebkach gotujemy około 15 minut we wrzącej i lekko osolonej wodzie.Pierś dokładnie ...
Kurczak słodko-pikantny z ryżem
Opłukane filety z kurczaka kroimy w grubą kostkę.Ananasa kroimy w kostkę, nie wylewamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.238
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});