Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Seler korzeniowy można wykorzystywać jako dodatek do zup, sosów, sałatek i różnego rodzaju surówek.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny selerowatych.
Występowanie
W stanie dzikim rośnie w rejonie Morza Śródziemnego, Europie zachodniej i środkowej, zachodniej Azji, południowej Afryce i Ameryce Południowej, w Polsce występuje jedynie na wyspie Uznam.
Sezony występowania
Zbiór selera przeprowadza się w październiku i listopadzie. W Polsce seler dostępny jest przez cały rok.
Rozmiar
Korzeń selera rozmiarem podobny jest do kalarepy.
Smak
Ma on intensywny, charakterystyczny, wytrawny posmak.
Zapach
Charakteryzuje się lekko ziemistym zapachem.
Ocena świeżości
Seler powinien być możliwie gładki, bez śladów nadgnicia, nie sparciały i w możliwie jednolitym kolorze. Przy zakupie najlepiej wybierać, małe lub średniej wielkości bulwy korzeniowe.
Sposób przygotowania
Przed dalszą obróbką, selera należy obrać i usunąć pozostałości korzeni bocznych, pokroić w kostkę, słupki lub talarki. Świeżego można zetrzeć na tarce i podawać z sosami. Selera można gotować w wodzie lub na parze.
Sposób przechowywania
Korzeń selera można przechowywać w suchych i zaciemnionych miejscach, jednak w temperaturze nie wyższej niż 1°C, ponieważ już przy 4°C korzenie zaczynają gnić.
Ciekawostki
Już w starożytności seler uważany był za bardzo mocny afrodyzjak. Uważano, iż przynosi szczęście, wiec wieszano go nad wejściami domów i miejscami spotkań towarzyskich.
Nazwa w języku angielskim
Celeriac
Nazwa w języku francuskim
Céleri
Nazwa w języku niemieckim
Knollensellerie
Nazwa łacińska
Apium graveolens var. rapaceum

Seler korzeniowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
86
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
21
kcal
Woda
89.5
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
1.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7.7
g
Sacharoza
1.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.6
g
Błonnik pokarmowy
4.9
g
Izoleucyna
80
mg
Leucyna
141
mg
Lizyna
43
mg
Metionina
37
mg
Cystyna
10
mg
Fenyloalanina
92
mg
Tyrozyna
27
mg
Treonina
74
mg
Tryptofan
23
mg
Walina
98
mg
Arginina
82
mg
Histydyna
31
mg
Alanina
94
mg
Kwas asparginowy
241
mg
Kwas glutaminowy
306
mg
Glicyna
74
mg
Prolina
82
mg
Seryna
66
mg
Sód
86
mg
Potas
320
mg
Wapń
40
mg
Fosfor
80
mg
Magnez
19
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.56
mg
Miedź
0.05
mg
Mangan
0.2
mg
Jod
2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
4
μg
retinol
0
μg
beta karoten
21
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.36
mg
witamina B1 (tiamina)
0.05
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.097
mg
Niacyna
0.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.28
mg
foliany (kwas foliowy)
12
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
8.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.03
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.03
g
Kwas linolowy
0.08
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.08
g

Przepisy z produktem:

Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Lucjan czerwony na spaghetti
Warzywa kroimy na spaghetti. Przesmażamy i dodajemy wino do zmięknięcia warzyw. Doprawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.259