Amarantus (Szarłat szorstki)

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Jest on doskonałym surowcem do produkcji mąki, kaszy bezglutenowej i oleju. Dodaje się go do surówek, sałatek oraz musli. Stanowi on również dodatek do pasztetów, kotletów zbożowych, racuchów, pieczywa i deserów. Z nasion amarantusa wytwarzane jest także masło i majonez przeznaczone dla alergików. Na polskim rynku dostępne są: mąka i kasza z amarantusa, nasiona, popping (prażone nasiona, z których uzyskujemy popcorn, podobnie jak z kukurydzy) oraz olej z amarantusa.
Występowanie
Na dużą skalę amarantus uprawiany jest w obu Amerykach, południowo-wschodniej Azji oraz Afryce. W Polsce uprawia się go głównie na Lubelszczyźnie.
Pochodzenie
Amarantus (szarłat) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Znany był już Majom, Inkom i Aztekom. Pierwsze uprawy tego zboża sięgają 5000 lat p.n.e.
Nazwa w języku angielskim
Amaranth
Nazwa w języku francuskim
Amarante
Nazwa w języku niemieckim
Amarant
Nazwa łacińska
Amaranthus cruentus

Amarantus (Szarłat szorstki) wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1553
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
371
kcal
Woda
11
g
Popiół
2.9
g
Białko ogółem
14
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
14
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
65
g
Sacharoza
1.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
57
g
Błonnik pokarmowy
6.7
g
Izoleucyna
582
mg
Leucyna
879
mg
Lizyna
747
mg
Metionina
226
mg
Cystyna
191
mg
Fenyloalanina
542
mg
Tyrozyna
329
mg
Treonina
558
mg
Tryptofan
181
mg
Walina
679
mg
Arginina
1060
mg
Histydyna
389
mg
Alanina
799
mg
Kwas asparginowy
1261
mg
Kwas glutaminowy
2259
mg
Glicyna
1636
mg
Prolina
698
mg
Seryna
1148
mg
Sód
4
mg
Potas
508
mg
Wapń
159
mg
Fosfor
557
mg
Magnez
248
mg
Żelazo
7.6
mg
Cynk
2.9
mg
Miedź
0.53
mg
Mangan
3.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.12
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
0.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.59
mg
foliany (kwas foliowy)
0.082
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
4.2
mg
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.011
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.154
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.223
g
Kwas arachidowy
0.052
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.671
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.014
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.7
g
Kwas linolowy
2.736
g
Linolenowy
0.042
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.8
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.236
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});