Opis:
Kolor
Kolor zależy od gatunku drzew, z których pozyskiwana jest spadź. Miód może być szarozielony, brązowy, a nawet czarny.
Zapach
Ma lekko korzenny lub kwiatowy zapach.
Smak
W smaku jest łagodny i mało słodki, czasem nieco żywiczny.
Składniki o dużym znaczeniu dla zdrowia
Miód spadziowy jest bogaty w potas, fosfor, wapń i żelazo. Stosowany jest w chorobach górnych dróg oddechowych. Wspomaga leczenie chorób reumatycznych, dróg moczowych (zwłaszcza miody ze spadzi liściastej), skórnych i układu nerwowego. Wzmacnia odporność i odtruwa organizm. Ze względu na działanie rozkurczowe, polecany jest w chorobach dróg żółciowych, wątroby i jelit. Miód spadziowy powstaje ze spadzi z drzew liściastych i/lub iglastych, jest produktem pszczelim.
Nazwa w języku niemieckim
Honigtauhonig

Miód spadziowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1350
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
318
kcal
Białko ogółem
0.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
79.5
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.227
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});