Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka pszenna durum

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Nazwa w języku angielskim
Durum wheat flour
Nazwa w języku francuskim
Farine de blé dur
Nazwa w języku niemieckim
Durum-Weizenmehl
Zastosowanie
Mąka pszenna durum jest stosowana głównie do wyrobu makaronów. Do ich produkcji wykorzystuje się albo gruboziarnistą mąkę z tego rodzaju pszenicy, albo drobną kaszkę, otrzymywaną po zmieleniu ziaren, zwaną semoliną. Czasami mąka ta stosowana jest do wyrobu pieczywa, kruchych ciastek, do zagęszczania budyniów, zup i sosów.
Cechy charakterystyczne
Mąka durum otrzymywana jest przez zmielenie ziarna specjalnej odmiany pszenicy - Triticum turgidum durum. Makaron wyprodukowany z semoliny ma jasnożółty kolor, a po ugotowaniu nie skleja się i pozostaje al dente, czyli półtwardy. Podczas procesu mielenia wykorzystuje się także okrywę nasienną zboża. W związku z tym, mąka ta zawiera więcej witamin, składników mineralnych i błonnika, niż zwykła mąka pszenna.

Mąka pszenna durum wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1501
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
361
kcal
Białko ogółem
10.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
10.1
g
Węglowodany ogółem
75
g
Błonnik pokarmowy
2.8
g
Izoleucyna
410
mg
Leucyna
730
mg
Lizyna
220
mg
Metionina
140
mg
Fenyloalanina
520
mg
Treonina
260
mg
Tryptofan
120
mg
Walina
490
mg
Sód
1
mg
Potas
170
mg
Wapń
18
mg
Fosfor
110
mg
Magnez
32
mg
Żelazo
1
mg
Cynk
0.6
mg
Miedź
0.15
mg
Mangan
0.6
mg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.11
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.04
mg
Niacyna
0.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.09
mg
foliany (kwas foliowy)
72
μg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.14
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.18
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.54
g

Przepisy z produktem:

Tortellini z mięsnym farszem
W zagotowanej, lekko osolonej wodzie gotujemy pierś z kury. Lekko ostudzoną pierś miksujemy ze ...
Babka migdałowa
Masło (10dkg) ucieramy.Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, skórkę oraz sok z cytryny, olejek ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Odnośnie majonezu: ten sklepowy jest przeważnie robiony z jajek przemysłowych w formie proszku, ...
Bardzo dziękuję pomogło :)
warto pamietac ze po podgrzaniu do mniej wiecej 40 stopni, miod zachowuje swoje wlasciwosci ...
Ho
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.175