Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka pszenna durum

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Nazwa w języku angielskim
Durum wheat flour
Nazwa w języku francuskim
Farine de blé dur
Nazwa w języku niemieckim
Durum-Weizenmehl
Zastosowanie
Mąka pszenna durum jest stosowana głównie do wyrobu makaronów. Do ich produkcji wykorzystuje się albo gruboziarnistą mąkę z tego rodzaju pszenicy, albo drobną kaszkę, otrzymywaną po zmieleniu ziaren, zwaną semoliną. Czasami mąka ta stosowana jest do wyrobu pieczywa, kruchych ciastek, do zagęszczania budyniów, zup i sosów.
Cechy charakterystyczne
Mąka durum otrzymywana jest przez zmielenie ziarna specjalnej odmiany pszenicy - Triticum turgidum durum. Makaron wyprodukowany z semoliny ma jasnożółty kolor, a po ugotowaniu nie skleja się i pozostaje al dente, czyli półtwardy. Podczas procesu mielenia wykorzystuje się także okrywę nasienną zboża. W związku z tym, mąka ta zawiera więcej witamin, składników mineralnych i błonnika, niż zwykła mąka pszenna.

Mąka pszenna durum wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1501
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
361
kcal
Białko ogółem
10.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
10.1
g
Węglowodany ogółem
75
g
Błonnik pokarmowy
2.8
g
Izoleucyna
410
mg
Leucyna
730
mg
Lizyna
220
mg
Metionina
140
mg
Fenyloalanina
520
mg
Treonina
260
mg
Tryptofan
120
mg
Walina
490
mg
Sód
1
mg
Potas
170
mg
Wapń
18
mg
Fosfor
110
mg
Magnez
32
mg
Żelazo
1
mg
Cynk
0.6
mg
Miedź
0.15
mg
Mangan
0.6
mg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.11
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.04
mg
Niacyna
0.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.09
mg
foliany (kwas foliowy)
72
μg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.14
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.18
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.54
g

Przepisy z produktem:

Tortellini z mięsnym farszem
W zagotowanej, lekko osolonej wodzie gotujemy pierś z kury. Lekko ostudzoną pierś miksujemy ze ...
Babka migdałowa
Masło (10dkg) ucieramy.Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, skórkę oraz sok z cytryny, olejek ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.134