Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mąka pszenna jest podstawowym składnikiem w gastronomii. Służy do wyrobu m.in: pieczywa, płatków, ciast i ciastek. Nadaje kształt i spójność wyrabianego ciasta. Mąkę dodaje się do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego, biszkoptowego, francuskiego, pizzy, różnego rodzaju racuchów, placków, pączków, faworków. Jest bardzo dobrym, naturalnym zagęszczaczem do sosów, kremów, zup. Mąka jest wykorzystywana do panierowania mięs, ryb. Stanowi podstawę zasmażki.
Cechy charakterystyczne
Mąka pszenna jest rodzajem mąki otrzymywanej z ziaren pszenicy. Może ona być koloru białego, kremowego czy szarawego. Odcień mąki związany jest z zawartością rozdrobnionej okrywy owocowo - nasiennej ziarna. Produkcja mąki odbywa się obecnie w młynie zbożowym. Początkowo jednak mąkę uzyskiwano poprzez rozcieranie ziaren pszenicy na płaskich kamieniach. Występuje wiele rodzajów mąki pszennej. W zależności od ilości popiołu w niej zawartego dzielimy ją na: mąkę poznańską: typ 500 – wykorzystywaną do ciast pierogowych, na pizzę, do zagęszczania sosów; mąkę luksusową: typ 550 – polecaną do ciast drożdżowych; mąkę tortową: typ 450 – najlepszą do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych; mąkę krupczatkę: typ 500 – wygniata się z niej ciasta kruche, półkruche, parzone; mąkę wrocławską: typ 500 – polecaną do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników, zup, sosów. Mąka pszenna zawiera dużo glutenu, dlatego też nie poleca się jej osobom chorym na celiakię.
Nazwa w języku angielskim
Wheat flour
Nazwa w języku francuskim
Farine de blé
Nazwa w języku niemieckim
Weizenmehl

Mąka pszenna wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1551
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
361
kcal
Woda
13.4
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
12
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
12
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
72.5
g
Sacharoza
0.3
g
Błonnik pokarmowy
2.4
g
Izoleucyna
444
mg
Leucyna
828
mg
Lizyna
231
mg
Metionina
210
mg
Cystyna
269
mg
Fenyloalanina
591
mg
Tyrozyna
328
mg
Treonina
320
mg
Tryptofan
139
mg
Walina
502
mg
Arginina
416
mg
Histydyna
254
mg
Alanina
366
mg
Kwas asparginowy
484
mg
Kwas glutaminowy
4199
mg
Glicyna
410
mg
Prolina
1409
mg
Seryna
580
mg
Sód
2
mg
Potas
100
mg
Wapń
15
mg
Fosfor
97
mg
Magnez
25
mg
Żelazo
0.9
mg
Cynk
0.9
mg
Miedź
0.2
mg
Mangan
0.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
33
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.7
g

Przepisy z produktem:

Sandacz w pikantnym cieście na chorizo z ananasem
Chorizo mini Rosario kroimy na plasterki o grubości 2-3 cm.Świeży ananas po obraniu kroimy w ...
Śliwki z kruszonką
Całość podajemy z lodami waniliowymi i posypujemy płatki migdałowymi.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.607
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});