Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka żytnia typ 580

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mąkę żytnią typ 580 wykorzystuje się przede wszystkim do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, ciast, ciasteczek, przygotowania zakwasu na żur oraz wygniatania makaronu.
Cechy charakterystyczne
Mąka żytnia typ 580 charakteryzuje się jasno żółtym kolorem z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Nie posiada charakterystycznego zapachu. Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych ziarniaków żyta. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. W porównaniu do mąki pszennej zawiera więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Nazwa w języku angielskim
Rye flour type 580
Nazwa w języku francuskim
Seigle type de farine 580
Nazwa w języku niemieckim
Roggenmehl Typ 580

Mąka żytnia typ 580 wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1368
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
327
kcal
Woda
14.5
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
5.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
5.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
78.1
g
Sacharoza
2.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
68.4
g
Błonnik pokarmowy
6.4
g
Izoleucyna
211
mg
Leucyna
300
mg
Lizyna
192
mg
Metionina
105
mg
Cystyna
159
mg
Fenyloalanina
320
mg
Tyrozyna
193
mg
Treonina
206
mg
Tryptofan
47
mg
Walina
290
mg
Arginina
334
mg
Histydyna
155
mg
Alanina
183
mg
Kwas asparginowy
428
mg
Kwas glutaminowy
1398
mg
Glicyna
171
mg
Prolina
548
mg
Seryna
260
mg
Sód
2
mg
Potas
155
mg
Wapń
19
mg
Fosfor
91
mg
Magnez
21
mg
Żelazo
1.1
mg
Cynk
1.04
mg
Miedź
0.09
mg
Mangan
0.7
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.12
mg
witamina B1 (tiamina)
0.216
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.07
mg
Niacyna
0.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.19
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.14
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.15
g
Kwas linolowy
0.57
g
Linolenowy
0.09
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.66
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.163
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});