Karczoch zwyczajny

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Karczochy można podawać w postaci pieczonej, smażonej lub gotowanej. Serwuje się je jako przystawkę z różnymi sosami lub jako dodatek do sałatek i surówek.
Gatunek, rodzina
Należą do rodziny astrowatych.
Występowanie
Karczochy uprawia się w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Szwajcarii i na południu Stanów Zjednoczonych.
Sezony występowania
Częścią jadalną karczocha są pędy kwiatowe, które zbiera się od lipca do pierwszych przymrozków. W sprzedaży dostępne są wiosną.
Rozmiar
Dobrze wykształcone pędy kwiatowe osiągają średnicę 6-8cm, a wagę 30-500g.
Ocena świeżości
Świeży karczoch powinien mieć szczelnie zamknięty koszyczek. Listki muszą być jędrne, soczyste i dość twarde. Należy wybierać owoce zbite, nie brązowiejące.
Sposób przygotowania
Po dokładnym umyciu należy odciąć szypułkę oraz 1/3 górnej części karczocha. Listki należy odrywać i zdjąć ich chrupiące podstawy, a następnie usunąć cienkie włókna otaczające dno kwiatowe.
Sposób przechowywania
Karczochy można przechowywać maksymalnie przez trzy dni w lodówce owiniętę w ściereczkę lub włożyć do wazonu - o ile pozwalają na to długie szypułki.
Ciekawostki
Ekstrakt z karczocha ma silne działanie antyoksydacyjne, ponadto posiada właściwości hepatoprotekcyjne, przeciwdrobnoustrojowe oraz redukujące poziom cholesterolu.
Nazwa w języku angielskim
Artichoke
Nazwa w języku francuskim
Artichaut
Nazwa w języku niemieckim
Artischocke
Nazwa łacińska
Cynara scolymus

Karczoch zwyczajny wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
197
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
47
kcal
Woda
83.97
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
3.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
3.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
10.5
g
Sacharoza
1
g
Błonnik pokarmowy
5.4
g
Sód
95
mg
Potas
354
mg
Wapń
45
mg
Fosfor
86
mg
Magnez
60
mg
Żelazo
1.29
mg
Cynk
0.49
mg
Miedź
0.23
mg
Mangan
0.26
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
9
μg
retinol
0
μg
beta karoten
8
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.19
mg
witamina B1 (tiamina)
0.07
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.07
mg
Niacyna
1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.11
mg
foliany (kwas foliowy)
51
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
10
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.002
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.002
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.026
g
Kwas stearynowy
0.003
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.005
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.046
g
Linolenowy
0.017
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.07
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.253
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});