Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka żytnia typ 720

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mąkę żytnią typ 720 wykorzystuje się przede wszystkim do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, przygotowania zakwasu na żur oraz wygniatania makaronu.
Cechy charakterystyczne
Mąka żytnia typ 720 charakteryzuje się jasno szaro-brązowym kolorem z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Nie posiada charakterystycznego zapachu. Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych ziarniaków żyta. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. W porównaniu do mąki pszennej zawiera więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Nazwa w języku angielskim
Rye flour type 720
Nazwa w języku francuskim
Farine de seigle type 720
Nazwa w języku niemieckim
Roggenmehl Typ 720

Mąka żytnia typ 720 wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1370
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
327
kcal
Woda
14.5
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
5.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
5.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
77.4
g
Sacharoza
2.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
65
g
Błonnik pokarmowy
6.4
g
Izoleucyna
301
mg
Leucyna
351
mg
Lizyna
204
mg
Metionina
124
mg
Cystyna
165
mg
Fenyloalanina
318
mg
Tyrozyna
198
mg
Treonina
202
mg
Tryptofan
52
mg
Walina
315
mg
Arginina
310
mg
Histydyna
147
mg
Alanina
240
mg
Kwas asparginowy
450
mg
Kwas glutaminowy
1447
mg
Glicyna
220
mg
Prolina
584
mg
Seryna
274
mg
Sód
2
mg
Potas
190
mg
Wapń
21
mg
Fosfor
113
mg
Magnez
29
mg
Żelazo
1.4
mg
Cynk
1.5
mg
Miedź
0.17
mg
Mangan
1.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.24
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.65
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.14
mg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.22
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.23
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.16
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.2
g
Kwas linolowy
0.61
g
Linolenowy
0.1
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.71
g

Przepisy z produktem:

Chleb żytni razowy
Około 36 godzin przed planowanym pieczeniem sporządzamy zakwas. Do zakwasu żytniego w trzech ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.189
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});