Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka żytnia typ 500

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mąkę żytnią typ 500 wykorzystuje się przede wszystkim do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, pierników, ciast, ciasteczek, przygotowania zakwasu na żur oraz wygniatania makaronu. Mąkę żytnią stosuje się również do produkcji spirytusu oraz wódek gatunkowych.
Cechy charakterystyczne
Mąka żytnia typ 500 charakteryzuje się szarym kolorem. Nie posiada charakterystycznego zapachu. Powstaje w wyniku mielenia całych ziaren zboża. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. W porównaniu do mąki pszennej, zawiera więcej łatwo przyswajalnego błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Nazwa w języku angielskim
Rye flour type 500
Nazwa w języku francuskim
Seigle type de farine 500
Nazwa w języku niemieckim
Roggenmehl Typ 500

Mąka żytnia typ 500 wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1537
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
367
kcal
Woda
8.8
g
Popiół
1.2
g
Białko ogółem
8.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
8.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
80.2
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
14.6
g
Izoleucyna
324
mg
Leucyna
580
mg
Lizyna
291
mg
Metionina
125
mg
Cystyna
165
mg
Fenyloalanina
424
mg
Tyrozyna
165
mg
Treonina
291
mg
Tryptofan
95
mg
Walina
420
mg
Arginina
380
mg
Histydyna
187
mg
Alanina
347
mg
Kwas asparginowy
577
mg
Kwas glutaminowy
2340
mg
Glicyna
319
mg
Prolina
898
mg
Seryna
456
mg
Sód
2
mg
Potas
233
mg
Wapń
21
mg
Fosfor
194
mg
Magnez
70
mg
Żelazo
1.8
mg
Cynk
1.8
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.3
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.8
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
22
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.137
g
Kwas stearynowy
0.005
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.142
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.006
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.2
g
Kwas linolowy
0.485
g
Linolenowy
0.08
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.6
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.164
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});