Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka żytnia typ 1400 (sitkowa)

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mąkę żytnią sitkową stosuje się głównie do wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i mieszanego. Podkreśla smak chleba z dodatkiem śliwek, rodzynek oraz kminu. Wykorzystuje się ją również do produkcji spirytusu, gatunkowych wódek oraz do przygotowania zakwasu na żur. Coraz częściej używa się jej do wygniatania makaronu.
Cechy charakterystyczne
Mąka żytnia sitkowa charakteryzuje się kremowo-brązowym kolorem. Nie posiada charakterystycznego zapachu. Powstaje w wyniku mielenia całych ziaren zboża. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. W porównaniu do mąki pszennej zawiera dużo więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Nazwa w języku angielskim
Rye flour type 1400
Nazwa w języku francuskim
Type de farine de seigle 1400
Nazwa w języku niemieckim
Roggenmehl Typ 1400

Mąka żytnia typ 1400 (sitkowa) wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1358
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
325
kcal
Woda
14.5
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
75.4
g
Sacharoza
2.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
58.9
g
Błonnik pokarmowy
7.3
g
Izoleucyna
305
mg
Leucyna
453
mg
Lizyna
250
mg
Metionina
137
mg
Cystyna
213
mg
Fenyloalanina
319
mg
Tyrozyna
242
mg
Treonina
246
mg
Tryptofan
59
mg
Walina
431
mg
Arginina
366
mg
Histydyna
187
mg
Alanina
337
mg
Kwas asparginowy
604
mg
Kwas glutaminowy
1550
mg
Glicyna
331
mg
Prolina
671
mg
Seryna
299
mg
Sód
2
mg
Potas
313
mg
Wapń
32
mg
Fosfor
224
mg
Magnez
63
mg
Żelazo
2.5
mg
Cynk
3.1
mg
Miedź
0.25
mg
Mangan
3.56
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.97
mg
witamina B1 (tiamina)
0.26
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.12
mg
Niacyna
0.83
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.24
mg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.28
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.29
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.2
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.22
g
Kwas linolowy
0.84
g
Linolenowy
0.13
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.97
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.158
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});