Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Migdały stanowią doskonały dodatek do ciast, tortów, placków, ciasteczek, babek i lodów. Ponadto do sałatek owocowych, potrawek, farszy, dań z makaronu oraz ryb i mięs. Migdały w płatkach mogą służyć do dekoracji i zdobienia wyrobów cukierniczych. Z mielonych migdałów wyrabia się marcepan, pastę migdałową oraz zagęszcza się zupy, sosy oraz kremy. Z całych migdałów wytwarza się aromatyczne olejki migdałowe, likiery i esencje.
Gatunek, rodzina
Migdał należy do rodziny różowate (Rosaceae Juss.).
Nazwa regionalna lub potoczna
Potocznie nazywany jest śliwą migdał.
Występowanie
Śliwa migdał występuje w krajach Basenu Morza Śródziemnego (Hiszpanii, Francji, Włochach) i Ameryce Północnej (Kalifornii).
Smak
Smak migdałów jest lekko gorzki.
Kolor
Po przekrojeniu mają one kremowy kolor, otoczone są ciemnobrązową, pomarszczoną skórką.
Kształt
Charakteryzują się owalnym, nieco spłaszczonym kształtem.
Rozmiar
Migdały są zazwyczaj niewielkich rozmiarów, mają około 1.5cm długości.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać je w szklanych naczyniach lub papierowych torebkach.
Sposób przygotowania
Można je jeść zarówno świeże jaki i suszone.
Ciekawostki
W starożytnej Grecji migdały uważane były za symbol miłości, a obecnie istnieje przekonanie, że działają jak afrodyzjak.
Nazwa łacińska
Prunus dulcis P. Mill.
Nazwa w języku angielskim
Almond
Nazwa w języku francuskim
Amandier
Nazwa w języku niemieckim
Mandel

Migdał wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2393
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
572
kcal
Woda
4.5
g
Popiół
3
g
Białko ogółem
20
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
20
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
20.5
g
Sacharoza
4.2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
2.7
g
Błonnik pokarmowy
12.9
g
Izoleucyna
697
mg
Leucyna
1333
mg
Lizyna
576
mg
Metionina
198
mg
Cystyna
310
mg
Fenyloalanina
955
mg
Tyrozyna
611
mg
Treonina
636
mg
Tryptofan
310
mg
Walina
886
mg
Arginina
2150
mg
Histydyna
482
mg
Alanina
808
mg
Kwas asparginowy
2021
mg
Kwas glutaminowy
5101
mg
Glicyna
1066
mg
Prolina
1084
mg
Seryna
774
mg
Sód
14
mg
Potas
778
mg
Wapń
239
mg
Fosfor
454
mg
Magnez
269
mg
Żelazo
3
mg
Cynk
3.19
mg
Miedź
1
mg
Mangan
1.7
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
24
mg
witamina B1 (tiamina)
0.21
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.78
mg
Niacyna
3.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.11
mg
foliany (kwas foliowy)
50
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5.6
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.3
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
3.44
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
1
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
4.74
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
33.3
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.05
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
33.65
g
Kwas linolowy
10.5
g
Linolenowy
0.4
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
10.9
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
czerwona łuskana soczewica, najlepszy znany mi sposób
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.484