Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka żytnia typ 2000 (razowa)

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mąkę żytnią razową stosuje się głównie do wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i mieszanego. Wykorzystuje się ją również do produkcji spirytusu, gatunkowych wódek oraz do przygotowania zakwasu na żur. Coraz częściej używa się jej do wygniatania makaronu.
Cechy charakterystyczne
Mąka żytnia razowa charakteryzuje się jasno brązowym kolorem. Nie posiada charakterystycznego zapachu. Powstaje w wyniku mielenia całych ziaren zboża. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. W porównaniu do mąki pszennej zawiera dużo więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Nazwa w języku angielskim
Rye flour type 2000
Nazwa w języku francuskim
Type de farine de seigle 2000
Nazwa w języku niemieckim
Roggenmehl Type 2000

Mąka żytnia typ 2000 (razowa) wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1333
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
318
kcal
Woda
14.5
g
Popiół
1.2
g
Białko ogółem
7.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
7.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
74.2
g
Sacharoza
2.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
48.8
g
Błonnik pokarmowy
8.5
g
Izoleucyna
343
mg
Leucyna
512
mg
Lizyna
282
mg
Metionina
154
mg
Cystyna
240
mg
Fenyloalanina
360
mg
Tyrozyna
274
mg
Treonina
278
mg
Tryptofan
66
mg
Walina
486
mg
Arginina
414
mg
Histydyna
211
mg
Alanina
380
mg
Kwas asparginowy
682
mg
Kwas glutaminowy
1751
mg
Glicyna
374
mg
Prolina
757
mg
Seryna
336
mg
Sód
3
mg
Potas
420
mg
Wapń
37
mg
Fosfor
302
mg
Magnez
89
mg
Żelazo
3.4
mg
Cynk
3.84
mg
Miedź
0.35
mg
Mangan
4.24
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.17
mg
witamina B1 (tiamina)
0.33
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.16
mg
Niacyna
0.93
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.3
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.31
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.22
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.24
g
Kwas linolowy
0.9
g
Linolenowy
0.14
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.04
g

Przepisy z produktem:

Chleb razowy na zakwasie
Cztery łyżki mąki żytniej razowej mieszamy z niewielką ilością wody odstawiamy na dwa dni ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.171
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});