Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych. Dodaje się ją do produktów w celu poprawienia cech organoleptycznych oraz wydłużenia okresu przydatności do spożycia. W kuchni wegetariańskiej stanowi substytut jajka kurzego. Wykorzystywana jest w dietach bezglutenowych.
Cechy charakterystyczne
Mąkę sojową otrzymuje się z ekologicznych upraw soi. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu, w związku z czym mogą jej używać osoby chore na celiakię. Dostępne są różne rodzaje mąki sojowej. Rodzaje te uwarunkowane są zawartością tłuszczu: odtłuszczona mąka zawiera <1%, o niskiej zawartości tłuszczu: 4,5-9%, o wysokiej zawartości tłuszczu: około 15% oraz pełno-tłuszczowa zawierająca 18-20% tłuszczu.
Nazwa w języku angielskim
Soy flour
Nazwa w języku francuskim
Farine de soja
Nazwa w języku niemieckim
Sojamehl

Mąka sojowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1774
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
424
kcal
Woda
6.8
g
Popiół
4.6
g
Białko ogółem
45
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
45
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
20.1
g
Sacharoza
3.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
4.1
g
Błonnik pokarmowy
11.9
g
Izoleucyna
2245
mg
Leucyna
3576
mg
Lizyna
3067
mg
Metionina
563
mg
Cystyna
736
mg
Fenyloalanina
2190
mg
Tyrozyna
1643
mg
Treonina
1784
mg
Tryptofan
798
mg
Walina
2300
mg
Arginina
3090
mg
Histydyna
1394
mg
Alanina
1863
mg
Kwas asparginowy
4851
mg
Kwas glutaminowy
8330
mg
Glicyna
1863
mg
Prolina
2558
mg
Seryna
2151
mg
Sód
1
mg
Potas
2307
mg
Wapń
269
mg
Fosfor
753
mg
Magnez
300
mg
Żelazo
9.1
mg
Cynk
4.55
mg
Miedź
1.53
mg
Mangan
3.48
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
11
μg
retinol
0
μg
beta karoten
66
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.121
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.265
mg
Niacyna
1.84
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.57
mg
foliany (kwas foliowy)
345
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.02
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.04
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.23
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.89
g
Kwas arachidowy
0.09
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
3.27
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
5.63
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.04
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
5.71
g
Kwas linolowy
11.7
g
Linolenowy
1.65
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
13.35
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.169
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});