Opis:
Zastosowanie
Mięso z jesiotra doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, marynowania, a także wędzenia. Jest delikatne, smaczne i jędrne. Sprawdza się również w zupach rybnych. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Mięso tej ryby doprawia się natką pietruszki, bazylią i sokiem z cytryny. Jesiotr ceniony jest również za kawior.
Występowanie
Jesiotr rosyjski występuje w przybrzeżnych wodach Morza Czarnego, Morza Azowskiego i Morza Kaspijskiego.
Gatunek, rodzina
Należy do rzędu jesiotrokształtnych, do rodziny jesiotrowatych.
Cechy charakterystyczne
Jesiotr rosyjski charakteryzuje się wrzecionowatym ciałem. Przed otworem gębowym widoczne są pofalowane wąsiki. Strona grzbietowa niebiesko-szara, boki jaśniejsze, brzuch o odcieniach brudnej bieli i żółci, płytki kostne barwy kości słoniowej. Masa jesiotra rzadko przekracza 30kg i 250cm długości. Spotykane są jednak okazy osiągające 160kg i 400cm długości.
Nazwa w języku angielskim
Russian sturgeon
Nazwa w języku francuskim
L\'esturgeon russe
Nazwa w języku niemieckim
Russischer Stör

Jesiotr rosyjski wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
440
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
105
kcal
Woda
76.55
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
16.14
g
Białko zwierzęce
16.14
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
60
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
744
mg
Leucyna
1312
mg
Lizyna
1483
mg
Metionina
478
mg
Cystyna
173
mg
Fenyloalanina
630
mg
Tyrozyna
545
mg
Treonina
708
mg
Tryptofan
181
mg
Walina
832
mg
Arginina
966
mg
Histydyna
475
mg
Alanina
976
mg
Kwas asparginowy
1653
mg
Kwas glutaminowy
2410
mg
Glicyna
775
mg
Prolina
571
mg
Seryna
659
mg
Sód
54
mg
Potas
284
mg
Wapń
13
mg
Fosfor
211
mg
Magnez
35
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.42
mg
Miedź
0.041
mg
Mangan
0.025
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
210
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
412
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.7
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.7
mg
Niacyna
8.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
15
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
22
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.154
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.685
g
Kwas stearynowy
0.076
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.92
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
1.433
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.054
g
Kwas erukowy
0.023
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.9
g
Kwas linolowy
0.068
g
Linolenowy
0.1
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.128
g
Kwas arachidonowy
0.062
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.194
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.045
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.093
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.7
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.235
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});