Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Wykorzystuje się je do przygotowywania potrawek oraz galaret. Często podaje się je w formie smażonej lub duszonej polanej odpowiednim sosem. Ozory wołowe można również marynować lub wędzić. Ponadto wykorzystuje się je do wyrobu wędlin podrobowych, takich, jak: kiszki, salcesony, rolady.
Smak
Delikatny, specyficzny, lekko kwaśny.
Zapach
Swoisty, mało przyjemny.
Kolor
Ozór wołowy zwykle jest koloru szarego oraz ciemnoróżowego.
Przerost tłuszczowy
średni
Struktura mięsa
Mięso ozora jest średnio twarde, ścisłe i pokryte licznymi brodawkami.
Dobre źródło
Jest on dobrym źródłem witaminy B12 oraz wysokowartościowego białka.
Nazwa w języku angielskim
Beef tongue
Nazwa w języku francuskim
Langue de bœuf
Nazwa w języku niemieckim
Rinderzunge
Cechy świeżego mięsa
Ozór wołowy ma delikatny, bardzo specyficzny smak i zapach. Ozory zwykle są koloru szarego. Mają znaczny przerost tłuszczowy.
Gdzie kupić
supermarket, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Wykorzystanie
zupy, gulasz, dania duszone, galarety, wędliny, konserwy, kiełbasy
Przechowywanie mięsa surowego
  czas i temperatura
lodówka do 3 dni w temp. od 2ºC do 7ºC
zamrażarka w temp. od -12 do - 18ºC, około 12 miesięcy
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 3 dni
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Wyjmujemy mięso z zamrażalnika i przekładamy je do części chłodzącej lodówki (temp. 4-7ºC).
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Zawinięte w folię mięso zanurzamy w naczyniu z wodą. Po około 30 min. zmieniamy wodę. Czynność powtarzamy do momentu, aż mięso się rozmrozi.
rozmrażanie w mikrofalówce Umieszczamy mięso w mikrofalówce i wybieramy opcje rozmrażanie. Proces ten trwa kilka minut.

Ozór wołowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
938
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
224
kcal
Woda
64.5
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
14.9
g
Białko zwierzęce
14.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
87
mg
Węglowodany ogółem
3.7
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
114
mg
Leucyna
648
mg
Lizyna
641
mg
Metionina
1113
mg
Cystyna
1149
mg
Fenyloalanina
315
mg
Tyrozyna
195
mg
Treonina
615
mg
Tryptofan
482
mg
Walina
713
mg
Arginina
949
mg
Histydyna
386
mg
Alanina
858
mg
Kwas asparginowy
1361
mg
Kwas glutaminowy
2053
mg
Glicyna
894
mg
Prolina
696
mg
Seryna
601
mg
Sód
69
mg
Potas
315
mg
Wapń
6
mg
Fosfor
133
mg
Magnez
16
mg
Żelazo
3
mg
Cynk
2.9
mg
Miedź
0.2
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
4.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
3.8
μg
witamina C
3.1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.02
g
Kwas laurynowy
0.09
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.57
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
4.22
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
2.1
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
6.91
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
6.55
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.14
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
6.69
g
Kwas linolowy
0.58
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.31
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.89
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Robiłam i zrobiłam. Przepis rewelacyjny! Nie ma to jak domowy przecier:-) Ja dłużej gotuje, ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.225